időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Így állítanák meg a gyilkos óriásdarazsakat

Forrás: Origo.hu
2022.03.22. 14:31 2022.03.22. 14:50
Így állítanák meg a gyilkos óriásdarazsakat

Az ázsiai óriás lódarázs egyre terjed Amerikában, és amellett, hogy ijesztően nagy és agresszív, óriási kárt tesz a méhkolóniákban is. Most azonosították a szexferomonját, amellyel talán lépre lehet majd csalni és megfékezni – írja az Origó.

A földkerekség legnagyobb lódarázsfaja fenyegető megjelenése és megállíthatatlannak tűnő észak-amerikai terjedése miatt a sajtó reflektorfényébe került az utóbbi időben. Bár az ázsiai óriás lódarázsra (Vespa mandarinia) aggatott „gyilkos” jelző a veszély túldramatizálását jelzi, a kutatók egyetértenek abban, hogy az invazív faj valóban jelentős pusztítást visz végbe, mivel fenyegeti Észak-Amerika méhpopulációit, s ezzel ráadásul sok millió dolláros kárt okoz a mezőgazdaságnak is. Hiába vetik be a „forró gombóc” típusú elhárító taktikájukat, melyben a támadó darazsat rengetegen körülveszik, és szárnyaik rezgetésével annyi hőt termelnek, hogy lényegében megfőzik, a mézelő méhek lényegében védtelenek az óriás lódarazsakkal szemben, amelyek így rövid idő alatt teljes méhkolóniákat képesek elpusztítani.

Általában meg szoktam kérni az embereket, hogy ne nevezzék ezeket a rovarokat gyilkos darázsnak, mert ugyan valóban nagyok és talán ijesztőek is, valójában nem öldökölnek összevissza

– mondta el James Nieh méhkutató, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusának biológiaprofesszora. – Bámulatra méltó társadalomalkotó rovarok, csak éppen nem honosak Észak-Amerikában és kárt tesznek a kulcsfontosságú méhállományainkban, ezért meg kell tőlük válnunk.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.