Sikerült megmenteni egy partra sodródott óriási bálnát Kínában

Húszórányi erőfeszítés eredményeként sikerült megmenteni egy húsz méter hosszú, hetventonnás bálnát, amely a közép-kínai Csöcsiang tartományban, Ningpo város közelében vetődött partra kedden a Kelet-kínai-tengerből.

Forrás: MTI2022. 04. 20. 19:24
KÉK BÁLNA
KÉK BÁLNA Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajba került ámbráscetet kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták tűzoltók és környékbeli halászok, hogy megvédjék a kiszáradástól. A bálna nem sérült meg komolyabban, mivel sima, szikláktól mentes partszakaszon került szárazra, a kisebb sebeit kitisztították és fertőtlenítették. A mentéshez még száz kilométer távolságból is érkeztek állatorvosok és búvárok.

A mentőakció résztvevői versenyt futottak az idővel, mert félő volt, hogy a gigantikus tengeri emlős belső szervei károsodnak az állat hatalmas súlya alatt, de sikerült épségben tartani addig, amíg késő este megérkezett a dagály. Amikor a víz ellepte a bálna testét, megkezdték az állat kivontatását a nyílt tengerre, ahol biztonságos távolságban, a parttól húsz tengeri mérföldre engedték szabadon. A mentőakció szerdán kora reggel ért véget.

A Hszinhua hírügynökség szerint még a sokat látott, környékbeli öreg halászok is elámultak a partra vetődött cet hatalmas méretein. – Ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni – mondta a mentést vezető egyik szakember.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.