időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Sikerült megmenteni egy partra sodródott óriási bálnát Kínában

Forrás: MTI
2022.04.20. 19:24 2022.04.20. 19:55
Sikerült megmenteni egy partra sodródott óriási bálnát Kínában

Húszórányi erőfeszítés eredményeként sikerült megmenteni egy húsz méter hosszú, hetventonnás bálnát, amely a közép-kínai Csöcsiang tartományban, Ningpo város közelében vetődött partra kedden a Kelet-kínai-tengerből.

A bajba került ámbráscetet kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták tűzoltók és környékbeli halászok, hogy megvédjék a kiszáradástól. A bálna nem sérült meg komolyabban, mivel sima, szikláktól mentes partszakaszon került szárazra, a kisebb sebeit kitisztították és fertőtlenítették. A mentéshez még száz kilométer távolságból is érkeztek állatorvosok és búvárok.

A mentőakció résztvevői versenyt futottak az idővel, mert félő volt, hogy a gigantikus tengeri emlős belső szervei károsodnak az állat hatalmas súlya alatt, de sikerült épségben tartani addig, amíg késő este megérkezett a dagály. Amikor a víz ellepte a bálna testét, megkezdték az állat kivontatását a nyílt tengerre, ahol biztonságos távolságban, a parttól húsz tengeri mérföldre engedték szabadon. A mentőakció szerdán kora reggel ért véget.

A Hszinhua hírügynökség szerint még a sokat látott, környékbeli öreg halászok is elámultak a partra vetődött cet hatalmas méretein. – Ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni – mondta a mentést vezető egyik szakember.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.