Madarak és fák napja: Ezek lettek az év növényei és az év madara

Május 10. a madarak és fák napja.

Forrás: MTI2022. 05. 10. 11:50
null
Pomáz, 2021. november 24. Zöld küllõ (Picus viridis) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. november 24-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1902-ben az európai országok egyezményt kötöttek Párizsban a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében.  Még ebben az évben Chernel István ornitológus megszervezte Magyarországon az első madarak és fák napját. E jeles nap bevezetésére hivatalosan csak néhány évvel később, 1906-ban került sor.

A természet szeretetének és védelmének megünneplése azóta is hagyomány maradt. Ezen a napon rendezvényekkel és megemlékezésekkel hívják fel a figyelmet a természetet védelmére, valamint a fák és a madarak sokféleségére. Sokszínű programkínálattal várják az érdeklődőket a hazai botanikus kertek és arborétumok is.

Az idei év fája, a nagylevelű hárs 23 gyűjteményes kertben figyelhető meg. Az év gyógynövénye, a cickafark 26, az év vadvirága, a védett agrárkosbor májusi virágzása 6 kertben látható. Az év madara, a zöld küllő 24 gyűjteményes kertben figyelhető meg.

Borítókép: Zöld küllő (Picus viridis) a Pest megyei Pomáz környékén. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.