időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Ősi maja város romjait fedezték fel Mexikóban

Forrás: MTI
2022.05.30. 08:47 2022.05.30. 11:58
Ősi maja város romjait fedezték fel Mexikóban

Palotákkal, piramisokkal és piacterekkel teli ősi maja város romjait fedezték fel régészek egy ipari park építése közben a mexikói Mérida város közelében, a Yucatán-félszigeten.

A Xiol nevű várost a Yucatán-félszigeten általánosan elterjedt, de Mérida térségében ritka maja Puuc építészet stílusban emelték – közölték a régészek. Carlos Peraza, az ásatás egyik vezetője szerint több mint 4000 ember élhetett a városban, amely időszámításunk szerint körülbelül 600 és 900 között lehetett lakott.

Különböző társadalmi osztályhoz tartozó emberek éltek a városban, például papok és írnokok, akik a pompás palotákban laktak, és közemberek, akik kis épületekben éltek – mondta Peraza.

A város mellett megtalálták a felnőttek és a gyermekek temetőjét, ahol obszidián és kovakő eszközökkel, áldozati ajándékokkal és személyes tárgyakkal együtt földelték el a holtakat.

Felfedezték a tengeri élővilág nyomait is, ami arra utal, hogy Xiol lakói földművelésen alapuló táplálékukat kiegészítettek a közeli tengerből kifogott halakkal is.

Az ősi várost azután fedezték fel, hogy megkezdődött az ipari park építése. A váratlan felfedezés ellenére a beruházást megvalósítják, a régészeti leleteket azonban megőrzik – közölték a földterület tulajdonosai.

A régészeket meglepte, hogy ilyen jó állapotban fennmaradt egykori maja városra bukkantak. A városok gyors növekedése miatt sok régészeti lelőhely megy tönkre a térségben.
 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.