Állatfajt neveztek el Zelenszkijről

A lengyel tudósok azért adták az ukrán elnök nevét az ősi tengerliliom-fajnak, mert így akarnak tisztelegni az országát védelmező ukrán elnök előtt – írja a Feol.hu.

Forrás: Mediaworks2022. 07. 25. 8:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintegy 150 millió éve megkövült állatot Etiópiában fedezték fel nagyon jó állapotban – közölte Mariusz Salamon, a Katowicei Egyetem kutatója.

A kihalt fajnak az Ausichicrinites zelenskyyi nevet adták, hogy így tisztelegjenek a szabad Ukrajnát védelmező ukrán elnök bátorsága előtt

– mondta a tudós.

A tenger mélyén élő tengerililiomok (krinoidok) a tengericsillagokhoz hasonlóan a tüskésbőrűek közé tartoznak, és több száz fajuk ismert. Az Etiópiában talált krinoidnak 10 karja és karomszerű nyúlványa van. 

A Royal Society Open Science című folyóiratban publikált felfedezés szerint  ez az első tengerililiom-fosszília az afrikai kontinensen a jura földtörténeti korból.

A tengerililiomok az óceánok legősibb élőlényei közé tartoznak, és élő fosszíliáknak is nevezik őket, mert legkorábbi képviselőik a földtörténeti ókorban, a paleozoikumban jelentek meg 480 millió éve, jóval a dinoszauruszok előtt.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Tengerililiom (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.