Megkezdődött a Várkert Bazárnál talált légibomba kiemelése

Megkezdték a budapesti Várkert Bazárnál a Duna medrében talált második világháborús légibomba kiemelését a Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt.

Forrás: MTI2022. 09. 12. 11:28
RUSZIN-SZENDI Romulusz
Budapest, 2022. szeptember 12. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Dunában talált második világháborús, százkilogramm tömegû, szovjet gyártmányú légibomba kiemelésének, illetve hatástalanításának megkezdésén a Duna Erzsébet híd és a Lánchíd közé esõ szakaszán, a Várkert Bazár közelében 2022. szeptember 12-én. A környékét négyszáz méter sugarú körben lezárták. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárta a területet és megkezdődött a művelet.

Első lépésben a tűzszerész búvárok rögzítési pontokat alakítanak ki a hajóállomás közelében előkerült légibombán, hogy az aknamentesítő hadihajó speciális darujával ki tudják emelni a katonák a robbanótestet a folyóból

 – mondta.

A múlt héten a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai gyakorló merülés közben egy százkilós, szovjet gyártmányú légibombára bukkantak az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti folyamszakaszon.

A robbanóeszköz biztonságos kiemelése és hatástalanítása idejére a rendőrség mintegy négyszáz méter sugarú körben lezárja a területet, így a budai alsó rakpart Clark Ádám tér és a Fátyol park közötti szakaszát, a Lánchíd utcát a Clark Ádám tér és az Ybl Miklós tér közötti szakaszon, az Ybl Miklós teret, valamint a Várkert rakpartot.

A Lánchíd utcára, az Ybl Miklós térre, a Döbrentei utcára, valamint Várkert rakpartra néző ingatlanokat hétfő reggel 8 órakor elkezdték kiüríteni.

A Várkert Bazár tudatta: a lezárások érintik a Várkert Bazár teljes területét, nem látogatható a Neoreneszánsz kert és zárva vannak az információs pontok a Clark Ádám téren, a keleti felvezetőnél és a Savoyai-teraszon is.

A hatástalanítás idejére hétfő reggeltől a Budavári Önkormányzat befogadási helyként üzemelteti a Virág Benedek Házat (Döbrentei utca 9).

Borítókép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Dunában talált második világháborús, száz kilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba kiemelésének, illetve hatástalanításának megkezdésén a Duna Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső szakaszán, a Várkert Bazár közelében 2022. szeptember 12-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.