időjárás 19°C Amália 2022. október 7.
logo

Vízre bukkantak a kutatók a Ryugu aszteroidából származó mintában

Forrás: MTI
2022.09.23. 14:58
Vízre bukkantak a kutatók a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet – írta honlapján a The Guardian című brit napilap.

 Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza-2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science című tudományos folyóiratban ismertették pénteken.

„Ennek a vízcseppnek nagy jelentősége van” – mondta Nakamura Tomoki, a Tohoku Egyetem vezető kutatója.

Sok tudós véli úgy, hogy a víz a világűrből került a Földre, de ez volt az első alkalom, hogy vízre bukkantunk egy bolygónkhoz közeli aszteroidában

– magyarázta.

A Hajabusza-2 2014-ben kezdte meg misszióját, és két évvel ezelőtt tért vissza a mintával. Az értékes rakomány eddig is jó néhány meglepetéssel szolgált: egyebek között olyan szerves anyagok kerültek elő belőle, amelyek a földi élet építőkövei.

A legújabb felfedezés egy csepp szénsavas víz volt, amely sót és szerves anyagokat tartalmazott. Ez alátámasztja azt az elméletet, hogy az aszteroidák a Földdel való összeütközésük során sót és szerves anyagot tartalmazó vizet hagyhattak maguk után bolygónkon.

Nakamura szerint hiányzó láncszemre bukkanhattak, ami közvetlenül kapcsolódhat az óceánok vagy a szerves anyagok földi megjelenéséhez.

Nakamura teljes csapata mintegy 150 kutatóból áll. A Ryuguról származó minta elemzésében harminc amerikai, brit, francia, olasz és kínai kutató is részt vesz. A mintát több csoportban elemzik, hogy a lehető legnagyobb legyen az új felfedezések esélye.

Borítókép: A japán űrkutatási hatóság (JAXA) által közreadott képen az ügynökség munkatársai begyűjtik a Hajabusza-2 japán űrszonda kapszuláját Dél-Ausztrália állam sivatagos területén 2020. december 6-án. A Ryugu aszteroidáról mintát hozó űrszonda kapszulája kétféle talajmintát hozott a Földre: egy olyat, amely a Ryugu felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett (Fotó: MTI/EPA/JAXA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.