időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Elképesztő jelenséget fedeztek fel az Antarktiszon

Forrás: Origo
2022.10.03. 10:27 2022.10.03. 14:48
Elképesztő jelenséget fedeztek fel az Antarktiszon

Az elmúlt évtizedekben számos felvétel készült egy különös jelenségről; úgy tűnik, mintha vér szivárogna a kelet-antarktiszi Taylor-gleccserből – olvasható az Origo cikkében. A bizarr vörös vízesés már régóta ámulatba ejti az embereket, és most az is kiderült, hogyan jön létre.

A Blood Fallst 1911-ben találta meg Thomas Griffith "Grif" Taylor brit felfedező. Akkoriban Taylor és legénysége úgy gondolta, hogy az élénk színt vörös algák okozzák. Később kiderült, hogy ez a feltevés tévesnek bizonyult.

A tudósok csak az 1960-as években tudták kimutatni, hogy a Blood Falls vörös árnyalatát valójában a jégtakaróból kipréselt vas-hidroxid idézi elő.

2009-ben a szakértők bizonyították, hogy a Taylor-gleccserből szivárgó vöröses színű víz egy 1,5-4 millió éve jégbe zárt sós tóból származik, amely valójában egy nagyobb, rejtett tórendszer része. 

A Blood Falls vizében számos mikroorganizmust is találtak, amelyek oxigénmentes környezetben, napfénytől elzárva léteznek, és a vasból nyerik az energiát.

Érdekesség, hogy a gleccserből távozó víz – 7 Celsius-fokos. Csupán azért nem fagy meg, mert magas a sótartalma.

Az továbbra sem ismert, hogy a vörös víz miként kerül a felszínre. Ennek kiderítéséhez további kutatásokra van szükség.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.