Az elmúlt évtizedekben számos felvétel készült egy különös jelenségről; úgy tűnik, mintha vér szivárogna a kelet-antarktiszi Taylor-gleccserből – olvasható az Origo cikkében. A bizarr vörös vízesés már régóta ámulatba ejti az embereket, és most az is kiderült, hogyan jön létre.
Elképesztő jelenséget fedeztek fel az Antarktiszon
Úgy tűnik, mintha vér szivárogna a kelet-antarktiszi Taylor-gleccserből.

A Blood Fallst 1911-ben találta meg Thomas Griffith "Grif" Taylor brit felfedező. Akkoriban Taylor és legénysége úgy gondolta, hogy az élénk színt vörös algák okozzák. Később kiderült, hogy ez a feltevés tévesnek bizonyult.
A tudósok csak az 1960-as években tudták kimutatni, hogy a Blood Falls vörös árnyalatát valójában a jégtakaróból kipréselt vas-hidroxid idézi elő.
2009-ben a szakértők bizonyították, hogy a Taylor-gleccserből szivárgó vöröses színű víz egy 1,5-4 millió éve jégbe zárt sós tóból származik, amely valójában egy nagyobb, rejtett tórendszer része.
További Mozaik híreink
A Blood Falls vizében számos mikroorganizmust is találtak, amelyek oxigénmentes környezetben, napfénytől elzárva léteznek, és a vasból nyerik az energiát.
Érdekesség, hogy a gleccserből távozó víz – 7 Celsius-fokos. Csupán azért nem fagy meg, mert magas a sótartalma.
Az továbbra sem ismert, hogy a vörös víz miként kerül a felszínre. Ennek kiderítéséhez további kutatásokra van szükség.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Csak a legokosabbak érnek el 7 pontot ebben a vegyes műveltségi kvízben

A magyaroknak kedvező eredmények születtek a jégkorong-vb-n

Ha tej helyett ezt teszed a palacsintába, brutál finom lesz!

Ezt a férfit keresi a rendőrség a Lakatos Márk-féle botrányban

Xabi Alonso nem viccel, madridi ikonokat vág ki a Realból

Ütött az óra: elítélték Ursula von der Leyent, világraszóló botrányról rántják le a leplet

Trump sem utazik Isztambulba

Őrület a jégen, az amerikaiak csak ráadásban győzték le a norvégokat a hoki-vb-n

Orbán Viktor Bognár Györgynek üzent a kupadöntő után

A Real Madrid sorsdöntő meccsén a 95. percben jött a dráma

Lendvai Ildikó mindent bevallott, ebbe még Magyar Péter is belepirult

Robbie Keane elárulta, kire haragszik; Bognár György a csalást hiányolta
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.