Vulkáni szigetek születnek és tűnnek el

Új sziget keletkezett Tonga közelében egy tenger alatti vulkán kitörését követően – idézte a tongai földtani intézet facebookos közleményét az MTI. A Home Reef nevű tűzhányó szeptember 10-e óta lövelli ki a lávát.

2022. 09. 29. 15:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kitörés kezdete után néhány órával négyezer négyzetméter kiterjedésű sziget keletkezett. Az ezt követő tíz napban a földdarab gyorsan növekedett, és megnyolcszorozta kezdeti felületét. Jelenleg körülbelül tizenöt méterre magasodik ki a vízből, 211 méter hosszú és 218 méter széles. Egyelőre nem tudni, hogy a sziget megmarad-e. A víz alatti vulkánok által létrehozott földdarabok gyakran rövid életűek – figyelmeztetett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). (Az Új-Zélandtól 2300 kilométerre fekvő Tongához körülbelül 170 sziget tartozik.)

Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, akadémikus a Tűzhányó blogon arra hívta fel a figyelmet, hogy a vulkáni működés épít, pusztít, ezt teszi jó 4,6 milliárd éve. A magmás tevékenység hozta létre a földkérget, többek között a vulkáni működés formálja ennek felszínét és alakítja most is bolygónkat. E folyamatot többnyire nem látjuk, mivel víz alatt történik. A Home Reef vulkán több száz méter magas, de csak olykor emelkedik a víz fölé.

 

Az ELTE TTK Kőzettan–Geokémiai Tanszékének egyetemi tanára szerint a vulkán működéséről, az ennek következményeként időszakosan kialakult szigetről már a XIX. század közepén születtek feljegyzések.

 

1984-ben egy több mint tíz kilométer magas vulkáni hamufelhő feltornyosulásával történt kitörés következtében a vulkán csúcsa a víz fölé került, és egy 500×1500 méter nagyságú, 30-50 méter magas sziget jött létre.

Fotó: Europress/AFP

A sziget azonban nem sokáig élte túl a víz romboló erejét, rövidesen eltűnt. 2006 augusztusában egy kitörésnek köszönhetően aztán ismét a víz fölé került a vulkán csúcsa, az a sziget egészen decemberig élt. Most, 16 év szünet után ismét egy kis sziget kezd kialakulni, amelynek a mérete egyelőre még jóval elmarad a korábbi társakétól.

 

Ahhoz, hogy a szigetnek legyen esélye a fennmaradásra, a robbanásos kitörések mellett masszív lávakilövellésre is szükség lenne.

 

A kitörés még zajlik, így akár egy ilyen fordulat is bekövetkezhet.

A vulkáni szigetek élete nem csak hónapokban, években mérhető. Izland partjaitól harminc kilométerre délre 1963-ban született a ma Surtsey-szigetként ismert szárazföld. Négyéves vulkánkitörés hozta létre a 2,7 négyzetkilométeres földdarabot, aminek a felét a háborgó Atlanti-óceán időközben elhordta.

A vulkáni sziget csaknem kétszáz méter magasságba emelkedett ki a környező tengerből. 2008-ban az UNESCO-világörökség kincsei közé is besorolták a helyet, amit lépésről lépesre hódított meg a természet.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.