időjárás -2°C Angelika 2023. január 27.
logo

Eltérően éleződik a két nem agya

Ötvös Zoltán
2022.10.28. 07:38 2022.10.28. 09:07
Eltérően éleződik a két nem agya

Az ELTE kutatói olyan agyi kapcsolatokat találtak, amelyekből a nemre következtethetünk. Az eltérő helyeken található férfi és női különleges élek felfedezése többek között az agyi rendellenességek vizsgálatában nyújthat a jövőben nagy segítséget.

A nagy hálózatok vizsgálatának célja sokszor a fontos csúcsok azonosítása a hálózatban. Ezen a területen úttörő munkát végeztek a Google alapítói, akik a világháló csúcsait osztályozták fontosság szerint a PageRang nevű mérőszám segítségével, és a hangsúlyosakat jelenítették meg a találati listában. Egyebek mellett ez az eljárás alapozta meg a Google sikerét. Minden hálózat leírható ugyanis egy gráffal, amely csúcsokból és az ezeket összekötő élekből áll. A nagy hálózatok fontos éleinek keresésére – a fontos csúcsok keresésével szemben – eddig kevesebb figyelem fordult. Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoport kutatói – Keresztes László, Szögi Evelin és Varga Bálint – Grolmusz Vince professzor vezetésével most olyan agyi éleket (azaz kapcsolatokat) találtak, amelyek erősségéből következtetni lehet az alany nemére. A kutatók 1200 személy MRI-felvételeit tartalmazó amerikai adathalmazból készítettek agygráfokat úgy, hogy az agyi területeknek megfelelő csúcsokat éllel kötötték össze, ha a területek között idegrostokat sikerült azonosítani az MRI-felvételeken.

Fotó: ELTE

 

Az éleket az őket definiáló idegrostok számával (vagyis vastagságával) jellemezték. Azt találták, hogy vannak olyan élek, amelyekben ha több idegrost fut egy adott értéknél (azaz vastagabbak egy határszámnál), akkor az alany inkább férfi, ha pedig kevesebb, akkor nő. Ezeket az éleket férfi-implikátoréleknek nevezték el. Más élek azonban tipikusan a nőknél vastagabbak, ezek lettek a női implikátorélek.

A felfedezéssel elsőként sikerült kizárólag az egyes agyi kapcsolatok jellemzőiből fontos biológiai következtetéseket levonni. Az egyetem közleménye szerint ez azért is fontos, mert ha egyes kapcsolatokból következtethetünk egy tulajdonságra, akkor az a kapcsolat a tulajdonság szempontjából lényeges: egyes tulajdonságok tekintetében így azonosíthatunk agyi kapcsolatokat. Az azonosítás agyi traumák, stroke, agyi daganatok, fejlődési rendellenességek hatásának kiértékelésében alapvető lehet.

Ennél is meglepőbb az, hogy a fent definiált férfi- és női implikátorélek eltérő helyeken találhatók meg az agyban. A női implikátorélek inkább az agyféltekéken belül futnak, míg a férfi-implikátorélek az agyféltekék között. A férfi-implikátorélek inkább az agy elülső területein találhatók, míg a női implikátorélek az agy hátulsó területein. A publikáció a Neuroscience Letters folyóiratban jelent meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.