időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

Forrás: MTI
2022.10.03. 11:47 2022.10.03. 13:14
Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

A kéziratot több mint száz éve lopták el a Görögország északi részén lévő kolostorból bolgár fosztogatók, több száz egyéb dokumentummal és műtárggyal együtt.

A 11. századi evangéliumot csütörtökön adták át hivatalosan az Ikoszifinissza kolostornak, az ünnepségen Elpidophoros amerikai görög ortodox püspök és a washingtoni Bibliamúzeum munkatársai is részt vettek.

Az amerikai főegyházmegye szerint a görög kézirat a világ egyik legrégibb kézírásos evangéliuma, és feltehetően Itália déli részén készült.

Az árverésen megvásárolt kéziratot a múzeum adományként kapta 2014-ben. A múzeum szakértői megállapították, hogy egyike a kolostorból 1917-ben ellopott kéziratoknak, és arról tájékoztatták I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát, a világ ortodox keresztényeinek spirituális vezetőjét, hogy szándékukban áll visszaadni.

Elpidophoros csütörtökön a Bibliamúzeumot méltatta, kiemelve, hogy „történelmi igazságtalanságot” sikerült helyre tenni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Flickr)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.