Ritkán fordul elő, de általában előrehaladott állapotban fedezik fel a férfiak melldaganatát

A mellrák általában nőknél fordul elő – ezt a daganattípust csak az Egyesült Államokban évente 280 ezer hölgynél diagnosztizálják. Számos kutatókórházban tanulmányozzák a betegséget, ezeken a helyeken a jóval ritkább férfi mellrák okait is elemzik.

2022. 10. 21. 15:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetséges a férfiaknál a mellrák?   

Igen, ha jóval ritkábban is, mint a nőknél, a férfiak körében is előfordulnak ilyen jellegű rákos elváltozások. Kathryn Ruddy, a minnesotai Mayo Clinic Comprehensive Cancer Center onkológusa szerint évente nagyjából kétezer férfi mellrákos esetet találnak az Egyesült Államokban. 

Ez a nőknél tapasztalt gyakoriság töredéke, de még mindig jelentős szám. Ugyanakkor több ok miatt a férfiaknál a daganatot gyakran később diagnosztizálják, mint a nőknél. 

– A férfiak mellrákja általában agresszívebb és lokálisan előrehaladottabb a diagnóziskor, mint a nőknél – mondta a huffpost.com portálnak Nour Abuhadra, a New York-i Memorial Sloan Kettering onkológusa. 

Ennek részben az az oka, hogy míg a nők esetében létezik rendszeres emlődaganat szűrés, a férfiaknál nincs ilyen szolgáltatás. Ráadásul, mivel a férfiak mellrákja ritka diagnózis, a legtöbbnek ez eszébe sem jut – sokan nem is tudják, hogy náluk is kialakulhat ez a betegség.

Kiket érinthet leginkább a mellrák kialakulásának veszélye? 

Magyarországon a 45-65 év közötti nőket két évente hívják emlővizsgálatra, amely fizikai vizsgálatból és emlő mammográfiából áll. A mammográfiával felfedezett, korai stádiumú tumorok az esetek döntő többségében gyógyíthatók. 

A betegség arányaiban az 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő legnagyobb gyakorisággal, ám 40 év alatt is számos esetben diagnosztizáltak emlőtumort. 

Az emlőrák – a tüdőrák után - a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente mintegy ötezer új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. 

A mellrák általában nőknél fordul elő, de ritkán a férfiak körében is előfordulnak rákos elváltozások. Több ok miatt a férfiaknál a daganatot gyakran csak később veszik észre. Diagnóziskor általában a férfiak mellrákja agresszívebb és lokálisan előrehaladottabb, mint a nőknél. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Élete során minden 10-11 nő közül egynél alakul ki, és mivel senki nem tudja megmondani előre, hogy ki lesz az az egy, az emlőrák a nők körében egyik legrettegettebb betegség.

Döntő fontosságú, hogy a férfiak is tisztában legyenek a mellrák jeleivel, és tudják, vannak-e kockázati tényezőik. A csomó, legyen az borsó méretű, a tumor jele lehet. A mellbimbó és a bőr elváltozásai is aggodalomra adnak okot – ilyennel azonnal szakemberhez kell fordulni. Amikor valaki csomókat, vagy bőrelváltozásokat észlel, a rák valószínűleg már meglehetősen előrehaladott állapotú. Sajnos a betegség ritkaságának az a következménye, hogy nem, vagy késve ismerik fel.

Az Egyesült Államokban a mellrák gyakrabban fordul elő afro-amerikaiaknál és idősebb férfiaknál. A JNCI Cancer Spectrum folyóirat 2019-es tanulmánya szerint ez a tumor 52 százalékkal magasabb volt az esetükben, mint a fehér férfiaknál. A férfi mellrák kockázata az 50-es, 60-as és 70-es éveikben nő. Bizonyos génmutációk is fokozott kockázatot jelentenek. 

A BRCA1 és a BRCA2 gének mutációja hajlamosíthat a betegségre. A férfiaknál különösen a BRCA2 jelent nagyobb esélyt a kór kialakulására

 – mondta a lapnak Kathryn Ruddy. 

A szakember szerint az a férfi, aki tudja, hogy ő maga hordoz BRCA-mutációt, vagy a családtagjai közül valakinél mutatták ki ezt, de őt még nem tesztelték, beszéljen erről az orvosával. Ha a családban akár férfiaknál, akár nőknél előfordult daganatos megbetegedés, az kellő ok a fokozott éberségre.

Hogyan lehet időben felismerni a mellrákot? 

A megnövekedett ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma és a sugárzásnak való kitettség növeli a kockázatot – olvasható a semmelweis.hu-n a férfi mellrákról szóló tájékoztatóban. 

Dank Magdolna onkológus szerint a fájdalmatlan csomó, a mellbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedés – csak úgy mint a nőknél, a férfiaknál is ezek a tünetek jelentkeznek a tumor esetén.

Az összes daganat mintegy 0,9 százaléka érinti a férfiakat, a férfiakban előforduló daganatos megbetegedések csaknem 0,2 százalékáért felelősek a melldaganatok. Az új betegek száma folyamatosan növekszik. A túlélés mindkét nem esetében hasonló.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.