időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Darwin-kézirat kalapács alatt

Ötvös Zoltán
2022.12.02. 09:09 2022.12.02. 18:47
Darwin-kézirat kalapács alatt

Az evolúciós elméletet magyarázó, Charles Darwin által aláírt, 1865-ben született dokumentumot árverez el a New York-i Sotheby’s. A tételért valószínűleg több mint egymillió fontot kell fizetni – ez világrekord egy Darwin-kéziratért.

„Összefoglaltam azokat a főbb tényeket és megfontolásokat, amelyek alaposan meggyőztek arról, hogy a fajok hosszú leszármazási folyamat során módosultak sok egymást követő enyhe kedvező változás megőrzése vagy természetes szelekciója révén” – ezzel a mondattal kezdődik az amerikai aukciósház által árverésre kínált szöveg. Charles Darwin nem szokta a munkáit archiválni, az aláírással sem szeretett bajlódni, ha mégis, akkor általában a „C Darwin” vagy „Ch Darwin” rövidítéssel szignált. Nagyon ritka, hogy a teljes nevét kiírta. A Darwin Online néven ismert tudományos gyűjteményt gondozó John van Wyhe, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora szerint ez a dokumentum azért különleges, mert tartalmaz egy részt, amely a fajok eredetéről szóló könyv harmadik kiadásában szerepel.

 

– Ez a rész arra próbál rávilágítani, hogy az emberek akkoriban hihetetlennek és különösnek találták az elméletét, de korábban ugyanezt mondták Newtonról és a gravitációról, de Darwin idején már senki sem kételkedett a gravitáció létezésében. Ugyanez lesz majd igaz az evolúcióra és a természetes kiválasztódásra is

 

– mondta a professzor a BBC Newsnak.

Az 1865-ben született dokumentum a The Autographic Mirrornak készült. Kiadója, Hermann Kindt híres emberek életrajzát nyomtatta ki az aláírásukkal. Amikor megkérdezte Darwint, hogy hozzájárulna-e ahhoz, hogy róla is megjelenjen ilyen kiadvány, a tudós megragadta a lehetőséget, hogy visszavágjon a kétkedőknek. Abban az időben, hat évvel A fajok eredete című könyvének első kiadása után azzal támadták, hogy nem tudta megmagyarázni magának az életnek az eredetét.

 

Darwin elismerte, hogy ez a helyzet, de ez irreleváns a földi élet fejlődése és diverzifikációja szempontjából. A gravitáció „lényegét” sem értik, de attól függetlenül Newton egyenletei biztosan működnek.

 

John van Wyhe professzor szerint köztudott volt, hogy az írás megszületése előtt nem sokkal Darwin elolvasta Newton életrajzát. A XVII. századi zseninek is el kellett viselnie a közvélemény haragját, amikor közzétette a gravitáció­ra vonatkozó elképzelését.

A Darwin-levél kifogástalan állapotban van. A Sotheby’s eddig négyszázezer fonttal tartja a Darwin-kéziratok leütési árának rekordját. Az aukciósház arra számít, hogy ezt könnyen megdöntik. A Sotheby’s online árverése múlt pénteken kezdődött, és december kilencedikén ér véget.

Borítókép: A kalapács alá kerülő dokumentum (Forrás: BBC.com)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.