Saját kezű összefoglaló az evolúcióról

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is leüthetik a Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kéziratot a Sotheby’s aukciósház New York-i árverésén. A különleges dokumentum több szempontból is rendkívüli ereklyének számít.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 20:40
null
Forrás: Sotheby's
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyfelől Darwin kézirataiból kevés maradt fenn, a tudós nem őrizte meg papírra vetett gondolatait, másfelől még ritkábban írta ki teljes nevét aláíráskor: általában rövidítve, csak a C Darwin vagy Ch Darwin szignót használta – írja a BBC hírportálja.

A szóban forgó papír szövegét a 19. század Angliájában népszerű, The Autographic Mirror című magazin felkérésére írta meg a tudós. Hermann Kindt, az újság kiadója híres emberek életrajzát aláírásukkal kiegészítve közölte a magazin számaiban. Darwin kapva kapott a felkérésen, s röviden összefoglalta az akkor még sok kételkedést kiváltó elméletét az evolúcióról és a természetes kiválasztódásról. A Szingapúri Nemzeti Egyetem BBC-nek nyilatkozó oktatója szerint emiatt igazán egyedülállónak számít Darwin szóban forgó hagyatéka.

Mint azt John van Wyhe elmagyarázta, a kiválasztott szöveg a természettudós A fajok eredete című kötetének harmadik kiadásából származik, s Newton példáján át bizonyítja saját elméletének hitelességét. 

(A szövegben) arra próbál utalni, hogy jóllehet az emberek először hihetetlennek és különösnek találják elméletét, ám ugyanígy fogadták Newtonét a gravitációról, és immár senki sem vonja kétségbe a tömegvonzás létezését

– nyilatkozott a BBC-nek John van Wyhe, aki egyúttal a Darwin Online nevű internetes tudományos gyűjtemény kurátora is.

A szövegben Darwin elismerte, hogy az elmélettel nem adott magyarázatot az élet eredetére, azonban, mint az a kéziratban is olvasható, ez a kérdés nem vonja kétségbe elmélete érvényességét.

A Sotheby’s eddig 400 ezer fonttal (mai árfolyamon 193 millió forint) tartja a Darwin-kéziratok leütési árának rekordját, az 1865-ös kézirat a péntektől december 9-ig tartó online árverésen azonban e korábbi összeg sokszorosáért kelhet el.

Borítókép: A nevezetes aláírás (Fotó: Sotheby’s)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.