időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo
Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin írása

Saját kezű összefoglaló az evolúcióról

Magyar Nemzet
2022.11.25. 20:40 2022.11.25. 21:11
Saját kezű összefoglaló az evolúcióról

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is leüthetik a Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kéziratot a Sotheby’s aukciósház New York-i árverésén. A különleges dokumentum több szempontból is rendkívüli ereklyének számít.

Egyfelől Darwin kézirataiból kevés maradt fenn, a tudós nem őrizte meg papírra vetett gondolatait, másfelől még ritkábban írta ki teljes nevét aláíráskor: általában rövidítve, csak a C Darwin vagy Ch Darwin szignót használta – írja a BBC hírportálja.

A szóban forgó papír szövegét a 19. század Angliájában népszerű, The Autographic Mirror című magazin felkérésére írta meg a tudós. Hermann Kindt, az újság kiadója híres emberek életrajzát aláírásukkal kiegészítve közölte a magazin számaiban. Darwin kapva kapott a felkérésen, s röviden összefoglalta az akkor még sok kételkedést kiváltó elméletét az evolúcióról és a természetes kiválasztódásról. A Szingapúri Nemzeti Egyetem BBC-nek nyilatkozó oktatója szerint emiatt igazán egyedülállónak számít Darwin szóban forgó hagyatéka.

Mint azt John van Wyhe elmagyarázta, a kiválasztott szöveg a természettudós A fajok eredete című kötetének harmadik kiadásából származik, s Newton példáján át bizonyítja saját elméletének hitelességét. 

(A szövegben) arra próbál utalni, hogy jóllehet az emberek először hihetetlennek és különösnek találják elméletét, ám ugyanígy fogadták Newtonét a gravitációról, és immár senki sem vonja kétségbe a tömegvonzás létezését

– nyilatkozott a BBC-nek John van Wyhe, aki egyúttal a Darwin Online nevű internetes tudományos gyűjtemény kurátora is.

A szövegben Darwin elismerte, hogy az elmélettel nem adott magyarázatot az élet eredetére, azonban, mint az a kéziratban is olvasható, ez a kérdés nem vonja kétségbe elmélete érvényességét.

A Sotheby’s eddig 400 ezer fonttal (mai árfolyamon 193 millió forint) tartja a Darwin-kéziratok leütési árának rekordját, az 1865-ös kézirat a péntektől december 9-ig tartó online árverésen azonban e korábbi összeg sokszorosáért kelhet el.

Borítókép: A nevezetes aláírás (Fotó: Sotheby’s) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.