Remekelt a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén a magyar csapat: Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis bronzérmet nyertek a legnagyobb presztízsű nemzetközi megméretésen.
Az eredményt hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban, eszerint az idei döntő győztese Dánia, második helyen pedig Norvégia csapata végzett.
Formabontó tányértémával készültek a csapatok: gyerekmenüt készítettek, három fogást 15 személyre: a fogások mindegyikében szerepelnie kellett a töknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.
A névadó Paul Bocuse séf szülővárosában 24 nemzet csapata készíthette el fogásait, ahová a magyar Bocuse-csapat az európai válogatón elért második helyezéssel érkezett.
A csapat élén Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje állt, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként. A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.
A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat Norvégia kapta, a legjobb tál Svédország, a legjobb tányértéma pedig Franciaország csapatáé lett.
Idén, első alkalommal társadalmi elkötelezettség díjat is átadtak: ezt Mexikó nyerte el, továbbá szintén először gyermekzsűrije is volt a rendezvénynek, amely Japánnak ítélte különdíját.
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak.
Borítókép: Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis bronzérmet nyertek (Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Facebook)