Mitologikus húsételek az újranyitott sóstói Svájci Lakban

A kifogásolt apróságokkal együtt a Meatology az a hely, ahová bármikor öröm betérni.

Borbély Zsolt Attila
2023. 01. 07. 12:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sóstógyógyfürdő Kelet-Magyarország egyik legnevezetesebb üdülőközpontja megannyi szórakozási lehetőséggel. A Nyíregyháza központjától hat kilométerre található komplexum elsősorban gyógyvizéről híres. Az erdőszéli tóban lehet fürdőzni, csónakázni, vízibiciklizni és horgászni, itt található a Nyíregyházi Állatpark, az Aquarius Élmény- és Parkfürdő, az Aquarius Fürdőgyógyászat, valamint a Sóstói Múzeumfalu.

A nyiregyhaza.info.hu honlapról megtudhatjuk, hogy Mátyás király korában a tó az Igrice nevet viselte, magas nátriumsó- és sziksótartalmának köszönhette évszázadokkal később elnyert nevét. Hadd idézzem a fürdőhely leírásából a szerelmesek szigetére vonatkozó részt: „A tó medrét többször rendezték, s így jött létre a ma is látható sziget. Azt beszélik, hogy a szigeten egykor egy hangulatos vigadó állt, élő zenével, tánccal, ezért ott mulatott a fiatalság krémje. Mígnem az egyik nyári éjszakán szinte a semmiből egy nagy vihar keletkezett és a mulatót belesodorta a tóba. Azok a fiatalok, akik épp ott töltötték az estéjüket, a zenészekkel együtt belefulladtak a vízbe. A mai napig néha hallani lehet egy halk hegedűszót a víz alól.”

Az informatív, jól szerkesztett honlap azt is jelzi, hogy száz éve még a tópartig ért az erdő, aminek emlékét ma már csak néhány tölgyfa őrzi. A park mai formáját 1912-ben nyerte el, bejáratánál az 1927-ben Dienes István által tervezett Székelykapu fogadja a vendégeket.

A fürdőhely gasztronómiai felhozatalának színvonala változó, jelentős részét a hoteléttermek teszik ki. A kétezertízes években több helyet is meglátogattunk itt, a Tölgyes étterem 2015-ben gyengécske volt, mára úgy tűnik, meg is szűnt, Facebook oldala 2016 óta nem frissült, az Aventinus már meggyőzőbbnek bizonyult, bár az egyik leggyengébb burgert ott ettük. Akkor még Ruprecht László segített nekik kreatív séfként, a kiváló szakember bizonyára összehúzta volna a szemöldökét, ha azt a burgert neki szolgálják fel. Egy évvel később, a jeles séf távozása után érezhetően esett a színvonal. Hogy ma hol tartanak, arról egyelőre nem tudok beszámolni, étlapjuk továbbra is fősodratú, akárcsak legutóbb.

A Sóstófürdő egyik nevezetes épülete a szászországi Melhouse János által tervezett Svájci Lak, mely 1866 óta működik vendégfogadóként. A bejáratnál márványtábla őrzi Blaha Lujza és Krúdy Gyula látogatásának emlékét. Az étterem gasztronómiai szempontból tíz éve katasztrofális volt, a halászlé és a rántott harcsa is pangasiusból készült, a többi fogás sem haladta meg a kelet-magyarországi main stream akkori, nem túl magas szintjét, sőt, inkább az alá sorolnám őket. Aligha tértem volna ide vissza, ha nem veszem hírét annak, hogy „Meatology – Svájci Lak” néven nyitottak újra.

A Pataky testvérek által jegyzett ötletes márkanév számomra szinte ellenállhatatlan vonzerővel bír s persze nemcsak hangzása miatt. 

Van, aki zsigeri averziót érez a szóviccekkel szemben, jómagam kifejezetten élvezem az esetenként nyelvhatárokat is átütő szójátékokat. A hús és a találkozás azonos angol ejtésével több egység is játszik, mint debreceni és

nyíregyházi Meating burgerező vagy a Bajcsy Zsilinszky úti Meating point foodbar. A hús és a mitológia összekapcsolása húsimádóknak még szívmelengetőbb üzenet.

Budapesten nem sokkal nyitás után látogattam meg a Bajcsy Zsilinszky utcai, ma is működő, majd pedig a Ferenciek tere vonzáskörzetében, a Haris közben valamivel később nyitott, mára már bezárt Meatology-egységet, mindkettőt a legjobb élményeim közé sorolom. (Utóbbiról szóló élménybeszámolómat lásd itt) A corporate séf ezidőtájt a debreceni Ikonban Pataky Péter mellett edződött Berza Balázs.

A nemrég újranyitott Svájci Lakban kínálnak magyaros reggelit, gulyáslevest, burgereket, valamint steakeket prémium minőségű érlelt húsokból. Nem hiányzik az étlapról a saját fejlesztésű szürkemarha és mangalica húsból készült debreceni páros sem. Több alkalommal is volt szerencsém kóstolni, bizton állíthatom, műfajcsúcs.

A „rendes ételek” címszó alá gyűjtött hét kompozíció többsége kóstolásra csábít a magyar és a távol-keleti konyha találkozásából született, gyömbéres marhapörkölttől, amit udon tésztával, pak choi-jal és gyömbéres uborkasalátával körítenek, elegészen a káposztás rétessel, lilakáposztával, zöldalmával és pecsenyemártással felszolgált fél kacsáig. Az „étlapon túl” címszó alatt kínált fogásaik is ínycsiklandóak, legyen szó a picanha-val (hegyes marhafartővel) kínált pho átiratról, a füstölt velőscsontról vagy a mangalicapörcös speclivel és uborkasalátával társított paprikás csirkecombról.

Saját márkájú, hatféle sörüket a miskolci Zip’s készíti, ezek meglepően kedvező áron, 1200 forintért kaphatók dobozban és/vagy csapolva. A szortiment: lager, special pilsner, búza, dupla ipa, baltic porter és imperial stout. Kínálnak még cidert is a Budapréstől s valahogy felkéredzkedett az itallapra a Heineken Mort Subite-je is. Közel negyven minőségi bort tartanak, ezek többségét a legjobb magyar borászok jegyzik, Spiegelberg Istvántól Lenkey Gézán, Tarnóczy Zoltánon keresztül Vámos Attiláig. A töményital-választék is figyelemre méltó. Aki volánnál ül, a Valaha tanya szörpjeiből válogathat.

Az előételképpen rendelt, négy hetes érlelésű Angus bélszínből készült marhatatár jó ízű, kár, hogy darálták a húst, vagdosva sokkal több érvényesül az alapanyag erényeiből. Kiváló kenyeret és szépen tálalt zöldségeket adnak hozzá.

A smokerben készült halászlé durvára passzírozott, tiszai stílusú, kellemesen füstös. Ötletes a meleg füstön hőkezelt, pálcikára tűzött szürkeharcsa betét, ami a tál tetején foglal helyet. Budapesten kellemes meglepetésként ért, hogy háromféle Gabko chiliszószt hoztak ki a főétel mellé, itt már csak megelégedéssel nyugtáztuk, amikor elénk tették a világbajnok szószokat.

A fish and chips-et gyermekeknek kínálják, de mi is elcsábultunk, ez a műfaj könnyen bűnbe viszi az embert. A krumpli jó minőségű mirelit, a pontydaraboknak jót tenne egy pankó morzsás panír s a tálaláson is lehetne még kicsit dolgozni. A remoulade mártás jó ízű.

Az erdei gyümölcsökkel díszített mákos créme brullée remek, jó ízű, jó állagú, szép zárását képezte egy kellemes ebédnek.

A kiszolgálás udvarias, gyors, külön öröm volt, hogy elmenőfélben összefutottunk Pataky Tiborral, akivel már a Haris közi egységben is alkalmam volt hosszabban beszélgetni, felajánlotta, hogy körbevezet, megmutatta a márkás BBQ felszereléseket is, egyiken épp akkor kezdődött a harcsa hőkezelése.

A kifogásolt apróságokkal együtt a Meatology az a hely, ahová bármikor öröm betérni, eddig ez a harmadik volt a sorban, remélem, hogy a honlap szerint ideiglenesen zárva tartó „Meatology kantin” is kinyit újra s azt is meglátogathatom az idén.

A képek a szerző felvételei.

Elérhetőségek:

Meatology - Svájci Lak

Nyíregyháza, Fürdőház tér 3.

Honlap: https://meatologybudapest.hu

Telefonszám: +36 70 369 4536

E-mail-cím: [email protected] 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.