Borszakírók válogatása

A borvilágban talán minden ágazatnál jobban szeretnek bírálni, kritizálni, listázni, pontszámokat, csillagokat adni. Egész évben borversenyek zajlanak, magazinok tesztelnek, borbloggerek mondják ki ítéleteiket. De mi lehet az eredménye annak, ha több mint egytucatnyi borszakíró összeáll, és közös listát hoznak össze?

Geönczeöl Attila
2023. 01. 05. 14:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Borszakírók Köre 2016-ban alakult, jelenleg mintegy húsz taggal rendelkezik, akik többsége rendszeresen közöl cikkeket, pince- és bormustrákat napi-, hetilapokban, magazinokban, szaklapokban, online felületeken. Kóstolókra, tanulmányutakra, borversenyekre hívnak meg bennünket, borászatokat látogatunk, azaz nagy rálátásunk van a piacon forgó tételekre.

Innen jött az ötlet, hogy próbáljunk meg egy olyan éves borválogatást összehozni, ami az egyéni tapasztalatokkal indul, majd a végén a legtöbb szavazatot kapott 12 fehér- és 12 vörösbor, azaz a két Super 12 lista borai közül vakkóstolással válasszuk ki a Magyar Bor Nagydíj nyerteseit, a „legjobb” magyar fehér- és vörösbort. 

Az idézőjel nem véletlen, hiszen a „legjobb” kifejezés relatív, kicsit szubjektív is, ráadásul egy pillanatnyi állapotot tükröz. Kizárólag száraz-félszáraz borok kerülhetnek a válogatásba, melyek nem lehetnek idősebbek öt évnél. A szabály magyarázata, hogy az édes és az érlelt, muzeális borokat túlságosan is kiemelik a borversenyek, miközben a minőségi tételek túlnyomó többsége a száraz-félszáraz kategóriából kerül ki. Az évjárat-korlátozásra pedig azért van szükség, hogy lehetőleg olyan borok kerüljenek a válogatásba, melyek még forgalomban vannak, hozzáférhetők.

Forrás: Facebook/Magyar Borszakírók Köre

A kiválasztás folyamata egyszerű. Első körben mindegyik borszakíró ajánlhat három fehér- és három vörösbort, az így kialakult lista adja a következő szavazás alapját. A második fordulóban senki sem szavazhat az általa javasolt tételekre, és csak az a bor jut tovább, mely legalább két szavazatot kap. Ezután több körre kerül sor, folyamatosan esnek ki „versenyzők”. Azok a borok, melyek elérik a 13 szavazatot, bekerülnek a végső válogatásba. Idén hat forduló után alakult ki a végeredmény, így a fehér és vörös Super 12 a következő:

Fehér Super 12

Balassa Pince – tokaji furmint 2019 Szent Tamás (Tokaj)
Barta Pince KVG – furmint-hárslevelű 2021 (Tokaj) 
Cseri Pincészet – VII. Septimus rajnai rizling S 2019 (Pannonhalma)
Figula Köves – 2020 (Balatonfüred-Csopak) 
Holdvölgy – Meditation király furmint 2018 (Tokaj)
Kősziklás Borászat – juhfark 2021 (Neszmély) 
Pajzos Tokaj – furmint Selection 2019 (Tokaj)
Pálffy Gyula – Fekete-hegy olaszrizling 2020 (Balatonfelvidék)
Planina Borház – fehér kadarka 2021 (Pécs)
St. Andrea – Mária 2019 (Eger)
Szabó Zoltán – rajnai rizling 2021 (Pécs)
Villa Sandahl – Oh Deer rajnai rizling 2018 (Badacsony)

Vörös Super 12

A. Gere – fekete járdovány 2019 (Villány)
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – kadarka Superior 2020 (Eger)
Eszterbauer – Grand 2017 (Szekszárd)
Günzer Tamás – GT50 2019 (Villány)
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Infusio 2019 (Pannonhalma)
Pécsi Egyetemi Borbirtok – Summa merlot 2020 (Pécs)
Sebestyén Iván – bikavér 2019 (Szekszárd)
St Andrea – Agapé Nagy-Eged-hegy Grand Superior bikavér 2017 (Eger)
Takler – Szenta-hegyi cabernet franc 2018 (Szekszárd)
Vesztergombi – Alpha 2017 (Szekszárd)
Von Beöthy Pince – kékfrankos Várkút-dűlő válogatás 2018 (Badacsony)
Vylyan – mandulás cabernet franc 2017 (Villány)

Az elmúlt években az első kört általában októberben indította el az ötletgazda, dr. Kosárka József. 2022-ben sajnos ezt már nem tehette meg, a Magyar Borszakírók Körének elnöke ugyanis hosszan tartó betegség után november 6-án elhunyt. Érdemes pár szóban róla is megemlékezni, annál is inkább, mert tiszteletére Dr. Kosárka József-emlékdíjjal egészült ki a borszakírók válogatása. A díjat ezentúl az első körben legtöbb ajánlást kapó pincészetnek ítéljük oda. Érdekes, hogy az idei nyertes nem jelenik meg a Super 12-ben, az egyes boraira érkezett szavazatok ugyanis megoszlottak a szavazók között. Az egri borvidéken dolgozó Thummerer Pincészetről van szó, amelynek négy borát is nevezték a borszakírók az első körben.

Forrás: Facebook/Magyar Borszakírók Köre

Dr. Kosárka József nem újságíróként kezdte pályafutását. A Külügyminisztériumban kezdett, majd sajtó- és kulturális attaséként dolgozott Japánban, amit számos diplomáciai tisztség követett: konzul volt Venezuelában, nagykövet Mexikóban, Chilében és Peruban. Főleg utóbbi két állomáshelyén fordult a bor- és gasztronómia felé, próbált oda-vissza szakmai kapcsolatokat kiépíteni állomáshelye és Magyarország között. Számos cikke jelent meg a magyar borkultúráról spanyol és angol nyelven, a Magyar Bor Akadémia és a Tokaji Borlovagrend is tagjává választotta. Diplomáciai pályafutása után borbírálóként részt vett a világ nagy borversenyein, kezdeményezője és alapító tagja volt a Magyar Borszakírók Körének, de szerepet vállalt a Magyar Sommelier Szövetség munkájában is.

A Magyar Bor Nagydíj csúcspontja a decemberi bírálat, amikor a borszakírók két bizottságba tömörülve kóstolták végig a Super 12 borait a budapesti Fill the Winebox borbár különtermében. A két bizottság különböző sorrendben kapta poharába ugyanazokat a borokat annak érdekében, hogy a sorrend ne befolyásolja a végeredményt. Az egymás után következő tételek ugyanis akarva-akaratlanul hatással vannak egymásra, ízlelőbimbóink másként viselkednek savasabb vagy lágyabb érzet, vaskosabb vagy karcsúbb test után, befolyásolva értékítéletünket. 

Természetesen mindkét bizottság először a fehér-, majd a vörösborokat kóstolta. Számomra a fehér sor jóval izgalmasabbnak mutatkozott a vörösnél. Nemcsak azért, mert a rajnai rizlingeken kívül kizárólag őshonos vagy kelet-közép-európai szőlőfajtákat kóstoltunk, hanem nemzetközi összehasonlításban is igen komoly minőséggel találkoztunk.

Nehéz volt a választás, nekem személy szerint a 2022-es Év bortermelőjének választott Figula Mihály Köves 2020 bora tetszett a legjobban. Olaszrizling-alapú házasítás, amit 30 százalék furmint egészít ki. Ahogy a neve is mutatja, a termőhelyre koncentrál, gazdag, olajosan mozgó, gyógynövényes, méhviaszos illatú, igazi nagy balatoni fehérbor. A bor olaszrizling része vörösboros technológiával, azaz héjon erjesztéssel készült, ezt a „narancsboros” jelleget egyébként csak visszafogottan lehet érezni benne. Nagyon szép munka, értő kezekkel használva a hordós érlelést, ahol a fa inkább csak kiegészít, fűszerez, nem dominál. Hogy a termelő mennyire komolyan veszi ezt a „gyermekét”, arra az ára is utal (34 500 Ft, Bortársaság). Elsőre meg is lepődtem, aztán arra gondoltam, miért ne engedhetné meg magának egy magyar borász, hogy a mindössze 1306 palackot számláló csúcsborát a nagy nemzetközi fehérborok mellé pozícionálja? Van ez a bor olyan szinten, mint egy Grand Cru Chablis, egy Grosses Gewächs Riesling vagy a legendás kaliforniai Chateau Montelena chardonnay? Ha engem kérdeznek, igen. A győztes végül mégsem a Köves lett, hanem az általam második helyre rangsorolt Cseri Pincészet VII. Septimus rajnai rizling S 2019, Pannonhalmáról. Ami egyébként nekem is nagyon tetszett, már az illatából dőlt a jellegzetes virágos-petrolos „fajtajelleg”, izgalmasak voltak a savai is. 

Fotó: Cseri Pincészet

A pincészet webshopján 5800 forint az ára. Már csak ebből a Super 12-ből is látható, hogy óriási a fejlődés a rajnai rizlingek terén – három került be a legjobb 12-be –, mégis úgy gondolom, Magyarország csúcsborainak inkább helyi szőlőfajtákból kellene kikerülniük. Ez persze semmit nem von le a Cseri Pincészet érdemeiből!

A vörösboroknál korántsem láttam ennyire rózsásnak a helyzetet. Voltak ugyan izgalmas, egyedi tételek, de a többség szerintem inkább csak a nemzetközi középszert érte el. Kiemelkedőt számomra Von Beöthy kékfrankosa és a Pécsi Egyetemi Borbirtok merlot-ja nyújtott, de a „kollektív bölcsesség” Günzer Tamás GT50 2019 borának ítélte oda a díjat. Ami a pincészet honlapja szerint már el is fogyott, de még néhány kereskedőnél fellelhető. Én a Borvilág.hu és a Veressborfehérvar.hu oldalakon még találtam belőle 4-5000 forint közötti árakon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.