Miért fontos, hogy megmossuk a rizst főzés előtt?

A rizs a világ egyik legkedveltebb élelmiszere: legyen szó egy gyors vacsoráról, egy ünnepi fogásról vagy egy egzotikus ételről, a rizs mindig jó választás. Viszont van egy fontos dolog, amiről nem szabad megfeledkezni főzés előtt – a rizst alaposan át kell öblíteni.

2025. 08. 04. 11:41
rizs
Kevésbé lesz ragacsos a rizs, ha főzés előtt alaposan átmossuk Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mariana Zapién élelmiszermérnök arra hívja fel a figyelmet, hogy a rizs átmosása talán nem tűnik olyan fontos lépésnek, pedig nagyon is az. Nézzük, miért!

  • Szennyeződések eltávolítása: A betakarítás és csomagolás során a rizshez por, apró kavicsok, sőt mikroműanyagok is kerülhetnek.
  • Arzéncsökkentés: Érdemes tudni, hogy a rizs felszívja az arzént a talajból és a vízből. Bár az átlagos arzénmennyiség nem jelent azonnali veszélyt, a rendszeres rizsfogyasztók számára érdemes minimalizálni a bevitt mennyiséget.
  • Állagjavítás: A felszíni keményítő eltávolítása lazább, kevésbé ragacsos rizst eredményez – ez különösen fontos például basmati vagy jázmin rizsnél.
rizs
Többször is át kell mosni a rizst főzés előtt (Fotó: Shutterstock)

Hányszor kell megmosni a rizst?

Zapién szerint 3-5 alkalommal történő öblítés elegendő a keményítő, szennyeződések és arzén egy részének eltávolításához. A cél, hogy a víz az utolsó öblítésnél már jóval tisztább legyen. Így kell elvégezni:

  • Tegyük a rizst egy tálba vagy szűrőbe.
  • Öntsünk rá hideg vizet.
  • Keverjük át kézzel vagy egy kanállal.
  • Öntsük le a vizet, és ismételjük meg, amíg az nem lesz áttetszőbb.

A rizs állaga – miért számít a mosás?

A mosás hatással van a végeredményre:

  • Ha laza, pergős rizst szeretnénk (pl. basmati köretként vagy pirított rizshez), fontos a többszöri öblítés.
  • Ha ragacsos rizst készítünk (pl. szusihoz vagy rizspudinghoz), akár el is hagyhatjuk a mosást – vagy csak egyszer öblítsük át.

Aggodalomra ad okot az arzén?

A legtöbb ember számára nem jelent közvetlen veszélyt az arzén a rizsben. Egy átlagos adag rizs körülbelül 93 ppb (milliárdod rész) arzént tartalmaz, ami hosszú távon, nagy mennyiségű napi fogyasztás mellett okozhat problémát. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a rizs rendszeres mosása és bő vízben történő főzése (mint a tésztánál) akár 45 százalékkal is csökkentheti az arzénszintet.

Tippek a rizs biztonságos elkészítéséhez

  • Mindig bő vízben főzzük.
  • Mossuk meg a rizst 3-5-ször, kivéve ha ragacsos rizst készítünk, akkor kevesebbszer is elég.
  • Nézzük meg, milyen rizst használunk – a parboiled rizs esetében különösen fontos a mosás.

Forrás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.