Felaprózottság
A mintegy 3000 kisbirtokos számának csökkenése akkor sem érezhető, ha közben tekintélyes középbirtokok alakulnak ki. A Tornai birtok mellett a szemünk előtt nőtt naggyá a Kreinbacher szőlőbirtok, csatlakozik hozzá néhány más nagyobb birtok is. A jó minőségű bort palackozó pincészetek száma tovább nő, igy a Kolonics, Somlói Vándor, Spiegelberg, Kőfejtő, Somló Kincse Kispince, Tomcsányi Birtok és hála munkabírásának, Györgykovács Imre borai is kóstolhatók. De épp ilyen izgalmas a Somlói Apátsági Pince borait vagy pezsgőket vizsgálgatni a borvidékről, vagy éppen az 5 Ház Borbirtok, Barcza Bálint, Tóth Barnabás, Abeles Présház tételeit. A Fehérvári Birtok pezsgői kapaszkodnak a nagy és ismert Kreinbacher tételek után. A Sághegyet se felejtsük, Dénes Tibor neve garancia a jó minőségre.

Van hát miből válogatni itt is. Egy valamiben nem hiszek: abban a borban, amit nem ember alkotott. Számomra a bor csak a termelőn keresztül értelmezhető. A termelő arca és személyisége nélkül a borkészítés nem több üzleti tevékenységnél.
Ha magát olvasó embernek tartó borisszát kérdezzünk a borvidékről, előbb-utóbb előkerül Márai és Hamvas neve. A magam részéről ugyan Márait mindig is sokkal közelebb éreztem a borokhoz, Hamvast gyakrabban idézik.
„A somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borunk közül a somlai számomra a nincs tovább. …Bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak, mint a fiatalságnak felel meg, a somlai az aggastyánok bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.

Másutt: (az étkezéshez többféle bort kell inni) A fekete kávé előtt közvetlenül ruszti aszút vagy egy pohár húszéves somlait.” Ismerve Hamvas életútját sajnálatosan rövid időszakok lehettek azok, amikor a valóságban is kortyolgathatott húszéves somlait a kávé előtt…
Számomra a somlói bor megismerkedésünk kezdete óta az intellektuális bor abszolút megtestesítője volt. Egy pohár somlói olaszrizlinget vagy furmintot soha nem tudtam csak úgy, akár szomjoltóként, kapálás vagy metszés közben meginni. A somlóihoz le kell ülni. Mélázni, merengeni mellette. Társaságot nem biztos, hogy kér ez a bor. Ding an sich – mondja a német és vallom én is.
Újra leírjuk, mert feltétel nélkül érvényes ma is: a somlói borokat joggal lehet próbakő, vízválasztó, tanúságtevő boroknak tekinteni. Megítélésüktől nem csak a borvidék képe, hanem még a hazai borimázs is függ. De mitől függ megítélésük?