Felfedezték, miért néz ki furcsán a csikóhal

Az esetek 90 százalékában elkapják a kiszemelt prédát, ez pedig rendkívül nagy sikerarány.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 01. 14. 20:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csikóhalak furcsa formájú feje alig kelt hullámokat a vízben, így az állatok észrevétlenül megközelíthetik fő zsákmányállataikat, az apró rákokat. Emiatt a leghatékonyabb ragadozók közé tartoznak amerikai kutatók szerint – írja az Origó. 

A tanulmányból kiderül: a csikóhalak a leglassabban úszó halak közé tartoznak, mégis hihetetlen sebességgel tudják elkapni zsákmányukat, az evezőlábú rákokat. 

A csikóhalak kedvenc eledele, az evezőlábú rákok rendkívül apró (általában 1-2 milliméteres) rákfélék, amelyek fontos szerepet töltenek be a tengeri táplálékhálózatban.

Az evezőlábú rákok nagyon érzékenyek a víz rezgéseire. Ha ilyen, támadásra figyelmeztető mozgást érzékelnek, hihetetlen gyorsan, akár másodpercenként 500 testhossznyi sebességgel képesek elmenekülni. 

Ez megfelel annak, mintha egy 180 centiméter magas úszó 3240 kilométer/óra sebességgel úszna a víz alatt.

– A csikóhalak képesek kicselezni a vízi világ legtehetségesebb menekülőművészeinek, az evezőlábú rákoknak az érzékeit

 – mondta Brad Gemmell, a kutatások vezetője. 

Nyugodt körülmények között – az összes vizsgált hal közül – a legeredményesebbek a zsákmányszerzésben. 

Az esetek 90 százalékában elkapják a kiszemelt prédát, ez pedig rendkívül nagy sikerarány.

Gemmell és munkatársa, Ed Buskey a törpe csikóhal (Hippocampus zosterae) zsákmányszerzését tanulmányozták különleges, nagy sebességű, 3D-s holográfiás technikával készült videókon. Az eljárás feltárta, hogy a csikóhal feje úgy formálódott, hogy minimálisra csökkentse a vízmozgást az állat szája előtt, amikor lecsap a prédára.

A hatékony rajtaütési távolság nagyjából egy milliméter, és a zsákmányszerzés kevesebb mint egy ezredmásodperc alatt történik. Az evezőlábú rákok 2-3 ezredmásodperc alatt reagálnak a közeledő veszélyre, gyorsabban, mint szinte bármely más élőlény, a csikóhal támadása elől azonban nem tudnak kitérni. A rákocskáknak csak akkor van esélyük, ha a csikóhal mégis megrezdíti a vizet, mielőtt támadó távolságba érne.

 

Az eredeti cikk Megfejtették, miért olyan bizarr külsejű a csikóhal: a tökéletes gyilkosságot szolgálja címen az Origó.hu oldalon olvasható. 

Borítókép: A csikóhalak a leglassabban úszó halak közé tartoznak, mégis hihetetlen sebességgel tudják elkapni zsákmányukat (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.