Különleges, új kígyófajt fedeztek fel Ecuadorban

Új törpeboafajt fedeztek fel Ecuadorban, az Amazonas vidékén. A kígyót Dolores Cacuango huszadik század eleji őslakos aktivistáról Tropidophis cacuangoae-nak nevezték el.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 08. 17:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábban nem ismert, óriáskígyóhoz hasonló mintázatú, de mindössze 20 centiméter hosszú kígyó két példányát a Colonso Chalupas természetvédelmi területen fekvő, magánkézben lévő Sumak Kawsay parkban fedezték fel – közölte az ecuadori környezetvédelmi minisztérium.

 

A példányok különlegessége, hogy a primitív kígyókra jellemző „csökevényes medencéjük” van. Egyes tudósok szerint ez azt igazolja, hogy a kígyók olyan gyíkoktól származnak, amelyek évmilliók alatt elvesztették végtagjaikat.

 

A felfedezést a kutatók a European Journal of Taxonomy című folyóiratban publikálták decemberben. A minisztérium közleménye hozzáfűzte, hogy a Tropidophis cacuangoae felfedezésével már hat ismert Tropidophis-faj él Dél-Amerikában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.