Összefogással védik meg hungarikum kutyafajtáink felbecsülhetetlen értékeit

A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ – Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 12. 9:11
null
Budapest, 2013. május 16. Magyar agár kap el egy fizbit a magyar fajták bemutatóján a budapesti Hungexpo kiállítási központban megrendezett Kutya Világkiállításon 2013. május 16-án. A négynapos seregszemlére hetven országból tizennyolcezer kutyát neveztek be. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hungarikum kutyafajták közé tartozik a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár.

A két szervezet célja, hogy a magyar kutyafajták magyarországi állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől, valamint rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon. Ehhez elengedhetetlen, hogy a tenyésztés folyamatosan megújuló tudásbázison alapuljon, rendszeresen szülessenek tudományos publikációk és a fajtamegőrzést szolgáló egyéb kezdeményezések.

A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra eltűnésének megakadályozása érdekében segíteni kívánják a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését is.

 

Az Állatorvostudományi Egyetem kutatási eredményeivel elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését. Az egyetem azt is vállalta, hogy az oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket.

 

A HUKOSZ vállalásai között szerepel többek között, hogy segítséget nyújt majd az egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka, valamint az oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.

Az agarak minden tulajdonsága a zsákmány megszerzésére tökéletesedett ki. Éles látásukkal a sík terepet pásztázva igyekeznek minél előbb meglátni a prédát, hogy aztán nulláról százra kapcsolva hosszú lábaikkal sebesen megiramodva próbálják elkapni a kiszemelt vadat.

A magyar agár

A magyar agár jellegzetes munkatulajdonsága a kitartóság hazai terepeinken, ehhez nagy szüksége van erős szívre, tüdőre, sziklaszilárd vázrendszerre. A magyar agarak egyedszáma – hasonlóan több hungarikum fajtánkhoz – igen alacsony. Nagy szükség van rá, hogy itthon is minél többen megismerjék és megszeressék ezt a kivételes fajtát – olvasható a HUKOSZ fajtaleírásában.

Aki egyszer élt már agarakkal, az tudja, hogy robbanékony vadászból otthon kényelmesen pihenő, kedves családtag válik egyetlen pillanat alatt. Háziállatokhoz is kiválóan hozzászoktatható, ha ezt már kölyökkortól elkezdjük. Viszont azt sosem szabad elfelejtenünk kirándulásaink során, hogy egy éles fegyver van a kezünkben, ezért vadban gazdag területeken – vagy ahol bármi elsuhanó futásra késztetheti és balesetet okozhat – senki fejében ne forduljon meg póráz nélkül andalogni agarával – írják.

Borítókép: Magyar agár kap el egy frizbit a magyar fajták bemutatóján a budapesti Hungexpo kiállítási központban megrendezett Kutya Világkiállításon 2013. május 16-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.