Rengeteg a szabadtéri tűz, több mint 700 esethez riasztották a tűzoltókat

A katasztrófavédelem ismertette a tűzgyújtási szabályokat. Az év eleji rekordok után jóval kevesebb csapadék hullott az elmúlt harminc napban a megszokottnál, és a talajfelszín is szárazabb.

Magyar Nemzet
Forrás: OKF, MET2023. 02. 24. 13:42
Február 23-án este két hektáron égett a nádas Ádándon. A siófoki hivatásos, valamint az ádándi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, majd megfékezték a lángokat. Fotó: Somogy VMKI Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csak február vége van, alig kezdődött el az év, éppen lábalunk ki a télből, a fűtési szezon sem ért még véget, de már 734 szabadtéri tűzesethez vonultak ki a tűzoltók országszerte – ismertette közösségi oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet azokra a szabályokra, amelyek a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkoznak:

Az erdőgazdálkodók kötelesek a turisztikai célpontnak számító parkerdők területén állandó és biztonságos tűzrakóhelyeket kialakítani. A kijelölt tűzrakó helyet az erdőgazdálkodónak kell karbantartania, és az erdő tűz elleni védelmével kapcsolatos feltételek megteremtéséről is neki kell gondoskodni. A kialakított tűzrakóhelyen a tűzvédelmi rendelkezések betartásával bárki jogosult tüzet rakni.

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet az alábbi szabályok mellett:

  • A tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre.
  • A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem.
  • Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (például víz, homok, lapát).
  • Az égetés befejezése után a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt. A hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.

Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az erdőgazdálkodó (annak hiányában az erdő tulajdonosa) írásbeli engedélye birtokában lévő személy jogosult. Az erdőgazdálkodási tevékenység keretében végzett égetés alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amit az illetékes katasztrófavédelmi igazgatósághoz az égetés megkezdése előtt be kell jelenteni.

Védett természeti területen lévő erdőben – a kijelölt és a kiépített tűzrakóhely kivételével – tűz gyújtásához a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

 

Tűzgyújtási tilalom

Amikor nagy a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatóság) tűzgyújtási tilalmat (fokozott tűzveszély időszakot) állapíthat meg és hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A tilalom kiterjed a felsorolt területeken található tűzrakóhelyekre, a vasút és közút menti fásításokra, beleértve a parlag- és gazégetést is. A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom az erdők és fásítások környezetére értendő, de a tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) megállapítása, kihirdetése, és visszavonása a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától függ. A tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a Nébih EI tájékoztatja az érintett szervezeteket, köztük az országos közszolgálati média képviselőit is. A tűzgyújtási tilalomról szóló aktuális térképet az érintett hatóságok hivatalos honlapjukon közzéteszik. A BM OKF a honlapján tesz közzé térképet arról, hol van érvényben tűzgyújtási tilalom.

Forrás: OKF

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a Nébih EI hivatalos honlapja, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok tájékoztatnak. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él. Az említett honlapokon az éppen aktuális állapot látható.

 

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos szabályok szerint tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat. Ebben szabályozzák az égetés feltételeit és körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni. Ha az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor 

tilos az avar és kerti hulladék égetése.

 

Kerti grillezés, szalonnasütés, bográcsozás

A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet:

  • Nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut.
  • Gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz (víz, homok) készenlétben tartásáról.
  • Az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, és meg kell győződni róla, hogy valóban kialudt.

Erdő kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon azonban tilos a tűzgyújtás a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) időszakában.

A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rekord csapadékos év eleji periódus után az elmúlt harminc napban a csapadékösszeg jelentősen elmaradt az átlagostól. Bár a talaj alsóbb rétegei feltöltődtek, a felső rétegek száradnak.

Borítókép: Égő nádas Ádándon február 23-án (Forrás: Facebook/OKF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.