Sok pénzt kereshet, aki betárazott Pilóta kekszből

Az ikonikus magyar édesség hónapok óta nem kapható, és senki sem tudja, mikor várható vissza.

Belák Tamás
Forrás: Blikk.hu, VG, HVG2023. 02. 10. 10:29
Pilóta keksz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pilóta keksz 1960-ban kezdte pályafutását. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy a második világháborúban a vadász- és bombázópilóták túlélőcsomagjaiban mindig volt keksz és csokoládé.

Fontos tisztázni, hogy a klasszikus Pilóta keksz tűnt el a boltokból, mely egy vaníliás és egy kakaós piskótatallér közti kakaómasszát foglal magában, és jellegzetes, rúd formájú csomagolásban (volt) kapható. Pilóta néven ugyanis – ráadásul ugyanazzal a betűtípussal és logóval – továbbra is elérhető ugyanattól a gyártótól egy édesség, mely egy vastagabb vaníliás karika, részben csokoládéba mártva.

– Hónapok óta nem kapunk Pilótát, pedig az emberek még mindig keresik – mondta el a Blikknek egy kisbolt tulajdonosa.

A lap információi szerint a Pilóta folyamatosan a vásárlók kedvence volt: 2021-ben még csaknem 5,5 millió csomagot vettek a magyarok. Mivel hiánycikk lett, jelenleg kizárólag apróhirdetéseken keresztül lehet megvásárolni azoktól, akik otthon elraktároztak belőle. A Blikk például talált egy hirdetést, melyben meghökkentő összegért, tízezer forintért kapható két csomag Pilóta keksz.

Forrás: Blikk

A Pilóta eltűnésének hátterében az alapanyag- és csomagolóanyag-hiány áll.

A Pilóta kekszet 2006 óta gyártják a fehérvári Mondelez Hungária Kft. üzemében. A cég tavaly októberben a HVG-nek megerősítette, hogy készlethiány van a termékből, változás a közeljövőben nem várható.

A várhatóan tartós készlethiányt a gyártókapacitásainkat érintő nehézségek, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag- és csomagolóanyag-hiány okozza

– közölte Mayer Gábor ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy a készlethiány csak a Pilóta szendvicskekszet érinti, a márka többi termékét nem. Elmondása szerint mindent megtesznek azért, hogy minél előbb a keresletnek megfelelő mennyiséget tudjanak előállítani. 

A Blikk kérdésére a keksz sorsát illetően most válaszolt a gyártó Mondelez Hungária, és úgy tűnik, nem kell végleg lemondanunk az édességről – írják. 

Azt közölték, hogy az elmúlt hónapokban a készlethiányt részben okozó alapanyag- és csomagolóanyaghiányt sikerült megszűntetni, és a gyártásszervezési nehézségek megoldása tekintetében is jelentős előrelépések történtek. 

Szeretnénk megköszönni minden hűséges fogyasztónknak a Pilóta keksz iránti szeretetüket és ragaszkodásukat, és külön köszönjük türelmüket is. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a magyarok által különösen kedvelt termék minél hamarabb visszakerülhessen a háztartásokba

 – mondta Grzegorz Lis, a Mondelez Hungária ügyvezető igazgatója.

Borítókép: A klasszikus Pilóta keksz (Fotó: VG)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.