Élő adásban vettek mintát az agykamrában talált daganatból

Legkorszerűbb orvostechnológia, digitális műtő, robotok – ezt tudja az Országos Mentális, Ideg­gyógyászati és Idegsebészeti Intézet megújult műtőkomplexuma. A 350 milliós eszközberuházás és az informatikai fejlesztés a világ élvonalába emelte az intézményt.

2023. 03. 03. 10:00
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előkészített műtéti területet beinjekciózták, majd jött a szike és átmetszették a fejbőrt. A következő lépés a csonthártya eltávolítása volt, amit a koponyacsont átfúrása követett. A csontszilánkok kiemelése után az agyhártya megnyitása volt a következő lépés, ami különösen jó kezet követel, hiszen közvetlenül a hártya alatt már az agy található.

Ülünk az Országos Mentális, Ideg­gyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) könyvtárában, és Erőss Loránd főigazgató kalauzolásával nézzük az agyműtét lépéseit. Huszonéves fiatalt operálnak az egyik felújított műtőben. Hétfőn érkezett a panaszaival, az orvosok a harmadik agykamrában daganatot találtak. Másnap műtötték. A gyors beavatkozás életet ment, és átírja a műtéti forgatókönyveket, de ez ott mindennapos.

A 2021-ben az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fúziójával létrejött OMIII a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb idegsebészeti és klinikai idegtudományi intézete. Vezető szerepe van az epilepsziasebészetben, az agyi értorzképződmények következtében létrejött agyvérzések kezelésében, a gyermek-idegsebészetben, de az agytumorok kezelésé­ben is. Világszinten is élen jár az innovatív idegsebészeti technikák kifejlesztésében.

A magas színvonalú betegellátást a legmodernebb orvostechnológiai eszközök segítik. Műtőiben évente mintegy négyezer beavatkozást végeznek.

2022 májusában kezdődött az OMIII műtőinek nagyszabású rekonstrukciója, melynek során a négy idegsebészeti műtőt a legkorszerűbb orvostechnológiai eszközökkel szerelték fel, valamint korszerűsítették többek közt a műtők orvosigáz-ellátó hálózatát és villamosenergia-hálózatát is. Az informatikai fejlesztés egyik kulcseredménye, hogy mind a műtétek előtt készült diagnosztikai képi adatok, mind pedig a műtéti beavatkozás mozzanatait megmutató felvételek hozzáférhetők, egyidejűleg megjeleníthetők és a pillanatnyi igényeknek megfelelően váltogathatók a műtőben elhelyezett, osztott képernyős monitoron. Mindez jelentősen megkönnyíti a műtét közbeni döntéshozatalt, valamint a különböző diszciplínákat képviselő szakszemélyzet hatékony együttműködését. – Ez számunkra olyan előrelépés, amivel informatikailag is fölzárkóztunk a világ legjobban felszerelt intézeteihez – mondta Erőss Loránd.

 

A 350 millió forintból felújított műtők bemutatása során előkerült az öt évvel ezelőtti első ROSA-műtét felvétele. ROSA egy robot. A segítségével végezték el az első robotasszisztált agyműtétet Magyarországon. A korábban rendőrként dolgozó férfi keze, lába reszketett, az alsó állkapcsa is folyamatosan mozgott. Az öt évvel ezelőtti beavatkozás egyértelmű eredménnyel járt, hiszen a főigazgató kérésére a bemutatón megjelent az egykori beteg, aki nem beteg. Teljes értékű életet él, mindenféle mozgáskoordinációs probléma nélkül, köszönhetően a beépített neuropacemakernek. Erőss Loránd szerint azóta 160 ehhez hasonló műtétet végeztek.

ROSA nélkülözhetetlen, a mozgászavar- és epilepsziasebészet mellett agykamrai tumorok eltávolításánál is bevetik.

A megújulás ismertetése közben az egyik műtőben éber állapotban operáltak egy beteget, akinek az agyi beszédközpontjának közvetlen közelében alakult ki daganat. A másik műtőben gerincműtétet végeztek. Ott így telnek a napok.

Borítókép: Világszinten élenjárnak az innovatív idegsebészeti technikák fejlesztésében (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.