A debreceni állatkert szenegáli fülesmakijai szokatlan lakótársakat kaptak

Utódokkal gyarapodott az egyiptomi gyümölcsevő denevérek csapata a debreceni állatkertben: a tavasszal világra jött, jelenleg még ismeretlen nemű három kölyök egyelőre anyján kapaszkodva tölti idejét a szenegáli fülesmakikkal közösen lakott afrikai éjszakai társas bemutatóban – közölte az intézmény vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 21:02
null
Forrás: Pixabay.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Gergely Sándor azt írta, a három jövevénnyel immár 12-re nőtt a gyümölcsevő denevérek debreceni csapata.

Az egyiptomi gyümölcsevő denevér, más néven nílusi repülőkutya Afrikától, többek közt Nílus vidékétől Anatólián, Ciprus szigetén, valamint a Közel-Keleten át egészen Pakisztánig előfordul.

Étlapján szinte kizárólag különféle, főként édes gyümölcsök szerepelnek. Szüksége is van a nagy energiatartalmú táplálékra, mivel az aktív repülés rendkívül energiaigényes – ismertette a szakember.

Hozzátette: hatalmas, akár 9000-es lélekszámú kolóniákat alkot, amelyek éjszakánként sűrű rajban lepik el a környék gyümölcstermő növényeit. A denevérnek egyszerre általában csak egyetlen utódja születik.

A cseperedő kölyök egyre nagyobb terhet jelent az anyaállat számára, ezért hathetes korától már nem rajta, hanem egy faágon, vagy a barlang mennyezetén csimpaszkodik. Mintegy féléves korára erősödik meg annyira, hogy maga is repüljön – magyarázta Nagy Gergely Sándor.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.