Egyre közelebb az influenza elleni univerzális védőoltás

Jelentősen közelebb kerülhetünk a szezonális influenza megszüntetéséhez. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetek (National Institutes of Health, NIH) kutatói ugyanis bejelentették, hogy megkezdődik egy lehetséges univerzális influenza elleni oltóanyag tesztelése. A kísérleti oltás biztonságosságát egy tipikus influenza elleni vakcinához hasonlítják.

2023. 05. 25. 11:32
Close,Up,Doctor,Holding,Syringe,And,Using,Cotton,Before,Make
influenza oltás
1767084407 Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokat ígérő vakcina jelöltet a NIH Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatói fejlesztették ki. Az mRNS-alapú vakcina a Covid–19 vakcinák első generációjához hasonlít. A NIH az észak-karolinai Duke Egyetemmel közösen folytatja a klinikai vizsgálatot.

A kacifántos nevű H1ssF-3928 mRNS-LNP kísérleti vakcinát legfeljebb ötven egészséges, 18–49 év közötti önkéntesnek adják be. A vizsgálatban résztvevők három csoportját (mindegyik tíz résztvevőből áll) 10, 25 és 50 mikrogramm kísérleti hatóanyaggal oltják be. Az adatok kiértékelése után az optimális dózis meghatározásához újabb tíz pácienst vonnak be.

A kísérlet részese egy olyan csoport, amelynek a tagjai a jelenlegi szezonális influenza elleni vakcinát kapják. Ez lehetővé teszi a kutatók számára a vakcinajelölt és a szezonális influenza elleni vakcina paramétereinek az összevetését. A résztvevőknél rendszeresen értékelik a kísérleti oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát. A beadást követően legfeljebb egy évig utóellenőrzést tartanak.

 

A szezonális influenza továbbra is komoly közegészségügyi fenyegetést jelent a világon. A Covid–19 megjelenése előtt az Egyesült Államokban gyakran ez volt a leghalálosabb fertőző betegség. A becslések szerint 2010 és 2020 között minden évben 12–52 ezer ember halt meg az influenza szövődményei miatt, és 140–710 ezer ember került kórházba.

Évente amerikaiak milliói betegszenek meg, ami több milliárd dollár bérkiesést jelent.

A szezonális influenza elleni védőoltás számos, az influenzával összefüggő betegséget, az azzal járó kórházi kezelést megelőzhet, illetve emberéleteket menthet meg. Hatékonysága azonban évről évre eltérő lehet, attól függően, hogy a tudósok mennyire jósolták meg a következő szezonban keringő törzseket. És mivel az influenzavírus gyorsan mutálódik, a vakcinák által nyújtott védelem átmeneti, ezért az oltást évente meg kell újítani. Tehát egy valóban univerzális influenza elleni védőoltás – amely tartós és széles körű immunválaszt válthat ki a jelenlegi és jövőbeli influenzatörzsekre – az orvostudomány egyik szent grálja.

– Az univerzális influenza elleni védőoltás jelentős közegészségügyi vívmány lenne, és megszüntetné a szezonális influenza elleni vakcinák éves fejlesztésének szükségességét, valamint azt, hogy a betegek évente influenza elleni védőoltást kapjanak – mondta Hugh Auchincloss, a NIAID ügyvezető igazgatója. Sőt, mivel az influenzavírus egyes törzsei jelentős pandémiás potenciállal rendelkeznek, egy univerzális influenzaoltás fontos védelmi vonalként szolgálna egy jövőbeli influenzajárvány terjedése ellen.

Valószínűleg évekbe telik, amíg a jelenleg fejlesztés alatt álló univerzális vakcina – feltéve, ha átmegy a szigorú klinikai teszteken – eljut a nagyközönséghez. A legjobb esetben több vakcina közül választhatnánk.

Áprilisban az amerikai vakcinakutató központ biztató eredményekről számolt be egy hasonló, nem mRNS technológiát alkalmazó vakcinajelölt-kísérletről. Tavaly egy másik, influenza elleni kísérleti vakcina – NIH által irányított – tesztelése kezdődött meg.

Borítókép: Nem lenne szükség az évenkénti influenza elleni oltásokra (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.