Két magyar fiatalnak is szurkolhatunk Dallasban

A 31. Országos ifjúsági tudományos és innovációs verseny első helyezettjei, Kovács Nóra Anna kolozsvári és Barna Benedek László budapesti végzős gimnazista képviseli Magyarországot a május 14-én kezdődő International Science and Engineering Fair rendezvényen, a fiatalok tudományos versenyének világbajnokságán Dallasban – közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az MTI-vel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 09. 6:45
null
Forrás: Pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a versenyen a világ különböző országaiból érkező több mint 1700 középiskolás diák száll ringbe a majdnem kilencmillió dolláros összdíjért.

A közleményben Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a hazai ifjúsági tudományos versenyek szervezője kiemelte, hogy a két diák kiemelkedő kutatási projekteket dolgozott ki, amelyek különböző szakterületen alkalmazhatók.

Ismertetik, hogy Kovács Nóra Anna Rusty nevű projektjével indul, amely a környezetszennyezési károk csökkentésére irányul. Az első prototípussal arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékokat detektálja, monitorozza.

Barna Benedek László az UV-megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz projektjével a mérnöki technológia területén mutatja be szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligandalapú fotokémiai jelölés. A fehérjét UV-LED megvilágítja, ezáltal olyan jelölés jön létre a fehérjén, amely hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható – tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.