Sikeresen landolt a második magánszemélyeket szállító űrhajó, 55 millió dollár körül van a jegy

Visszatértek a Földre az Axiom Space magánvállalat által szervezett második, magánjellegű űrmisszió utasai helyi idő szerint kedd este. A misszión először járt arab nő Rajjánah Barnavi szaúdi őssejtkutató személyében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 31. 8:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barnavi és társai – köztük Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája – nyolc napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hazatérésük a SpaceX amerikai magánvállalat Crew Dragon űrkapszulája segítségével történt, az űrkapszula Florida közelében ért földet. A landolást a SpaceX és a houstoni székhelyű Axiom Space az interneten élőben közvetítette.

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula egy, az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, a pályafutása során minden más amerikainál több időt – 665 napot – az űrben töltő asztronauta, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el május 21-én a floridai Kennedy Űrközpontból űrbéli kirándulására.

A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző-csapat tulajdonosa látta el.

Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizettek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de a cég korábban utalt arra, hogy a jegyek ára személyenként 55 millió dollár. 

A vállalat idén további „űrturistáskodást” is tervez.

Borítókép: Landolt az Axiom (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.