Öt hónap az űrállomáson – három űrhajóssal útnak indult a kínai űrmisszió

Sikeresen elindult kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou–16. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat váltja le.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 30. 8:21
null
Csiucsüan, 2023. május 30. A Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával felbocsátják a Sencsou-16 ûrhajót az északnyugat-kínai Csiucsüan ûrközpontjából 2023. május 30-án. Az ûrhajóval három tajkonauta, azaz kínai ûrhajós: Kuj Haj-csao, Csing Haj-peng és Csu Jang-csu a Föld körül keringõ Tienkung (Mennyei palota) kínai ûrállomásra indul, ahol az elõzõ küldetés három tagját leváltva várhatóan öt hónapot töltenek. MTI/EPA/Alex Plavevski Fotó: Alex Plavevski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három tajkonauta (kínai űrhajós) az északnyugat-kínai Csiucsüan űrállomásról indult.

A csoportban van Kuj Haj-csao, az első civil a kínai űrhajózás történetében. Két társa – Csing Haj-peng és Csu Jang-csu – a hadsereg tagja.

A tajkonauták várhatóan öt hónapot maradnak az űrállomáson.

Az űrmisszióra induló Kuj Haj-csao, Csu Jang-csu és Csing Haj-peng kínai űrhajós búcsúzik az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontjában 2023. május 30-án Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski

A Tienkungon lévő Fej Dzsun-long, Teng Csing-ming és Csang Lü a korábbi tervek szerint szombaton tér vissza a Földre, bár a dátumot Peking még nem erősítette meg.

Kína már több évtized óta eurómilliárdokat fektet be űrprogramjába. Az űrállomás megépítésére és saját űrexpedícióinak elindítására részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be Kínát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba.

Űrprogramjának kezdete óta Peking több mint ezer tudományos kutatást végzett el az űrben, köztük olyan vizsgálatokat is, mint a növények alkalmazkodása az űrbéli körülményekhez, vagy hogy miként viselkednek a folyadékok a mikrogravitációban.

Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első űrhajósát az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra is.

Borítókép: A Hosszú Menetelés 2F hordozórakétával felbocsátják a Sencsou–16 űrhajót az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontjából 2023. május 30-án. Az űrhajóval három tajkonauta, azaz kínai űrhajós: Kuj Haj-csao, Csing Haj-peng és Csu Jang-csu a Föld körül keringő Tienkung (Mennyei palota) kínai űrállomásra indul, ahol az előző küldetés három tagját leváltva várhatóan öt hónapot töltenek (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.