időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Szökik a sárga kokárdavirág a kertekből

Ötvös Zoltán
2023.06.01. 16:00 2023.06.30. 09:23
Szökik a sárga kokárdavirág a kertekből

A sárga kokárdavirág esetében fennáll a veszély, hogy inváziós fajjá válhat. A kutatók ezért nem ajánlják a kiültetését a kertekben – az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak publikációja a NeoBiota folyóiratban jelent meg.

A dísznövények az invázióssá váló fajok egyik fő forrásai. Ültetésük során ugyanis új élőhelyre kerülnek, ahol az ember számukra kedvező életkörülményeket teremt. Csakhogy a nyílt élettereket a kertekből kiszökve könnyen elfoglalják. Ilyen utat járt be a kokárdavirág is, amelynek hatásaival az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói több más új, potenciálisan veszélyes faj vizsgálata mellett a nemrég elindult Egészségbiztonság nemzeti laboratórium projekt részeként foglalkoztak.

A sárga kokárdavirág és rokona, a kétszínű kokárdavirág, valamint hibridjük világszerte ültetett dísznövényfaj. A sárga kokárdavirág kertekből való kiszökéséről és meghonosodásáról különböző élőhelyeken már több országban beszámoltak, ám inváziós viselkedése eddig viszonylag ismeretlen volt. Azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt pár évtizedben ez a faj Magyarországon is megtalálta a számára szükséges élőhelyfoltokat, és a meghonosodott fajból jó néhány helyszínen invázióssá vált.


Süle Gabriella, az ÖK tudományos segédmunkatársa szerint a sárga kokárdavirág egyelőre főként alkalmi kivadulásokként fordul elő Magyarországon. Az egész évben hosszan virágzó, rendkívül mutatós virágú faj kevés vagy sok esetben semmi gondozást sem igényel, ezért a tulajdonosok hagyják terjedni, sokszor láthatjuk kertek előtt egyre több teret elfoglalva. Az utóbbi években azonban meghonosodott, és jelentős számban találhatók szerte az országban.

A faj elsősorban kertek és zavart élőhelyek közelében figyelhető meg, de természetközeli és őshonos gyepekben is megjelent, valamint a zavart, fajszegény, homoktalajú, nyílt élőhelyeken terjed sikeresen.

Megtelepedése befolyásolja a helyi növényközösség összetételét, csökkentetve például a növények fajgazdagságát. Terjedését a jó csírázási képessége, a rendkívül hosszú virágzási időszaka, a gyökerei által biztosított nagy felszívó- és tapadási felülete, valamint a legelő állatállomány – főként juhok – szőrén történő terjedése segítheti. Fennáll a veszélye, hogy a klímaváltozás okozta szárazabb időjárás miatt a jövőben egyre megfelelőbb lesz számára a hazai környezet, így erősen terjedhet és invázióssá válhat, elsősorban a homoktalajokon.

A sárga kokárdavirág és a hozzá hasonló idegenhonos dísznövényállományok felmérése, hosszú távú monitoring­ja annak érdekében fontos, hogy a kertekben ültetett növényfajok kiszökése a természetbe idejében megállítható legyen.

Borítókép: A sárga kokárdavirág elsősorban a homoktalajokon terjedhet el. (Forrás: Ökológiai Kutatóközpont)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.