Eladták a nyolc hónapos babájukat egy iPhone-ért

A szülők utazgatni akartak és a megörökített képeket megosztani az Instagramon.

2023. 07. 28. 21:41
null
Csennai, 2023. július 5. Körhintát újít fel egy férfi a vázról leszerelt falovak mellett a kelet-indiai Csennai nagyváros óceánpartján 2023. július 5-én. MTI/EPA/Idrisz Mohamed Fotó: Idrisz Mohamed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy indiai házaspár eladta a nyolc hónapos babáját egy iPhone 14-esért – adta hírül a Times of India. Az esetre úgy derült fény, hogy a szomszédoknak gyanús lett, hogy bár a gyermek napok óta eltűnt, a szülők egyáltalán nem aggodalmaskodtak, viszont lett egy iPhone 14-esük. 

Ez már csak azért is szokatlan volt, mert a pár köztudomásúlag anyagi gondokkal küszködött, miközben a csúcskategóriás telefon ára 100 ezer indiai rúpia, azaz több mint 400 ezer forint.

A rendőrség kihallgatására az anya végül megtört, és bevallotta, hogy valójában eladták babájukat, hogy vásárolhassanak egy korszerű telefont, amellyel az Instagramon megoszthatják a bengáli utazásaik során készült képeket. Mint utóbb kiderült, a szülőknek van egy hétéves kislányuk is, akit szintén megpróbáltak eladni.

A gyermeket állítólag a rendőrség biztonságba helyezte; a cikkekből nem derül ki, hogy ki volt a vásárló, és vele mi történt.

Mint arra a Times of India emlékeztetett, nem ez volt az első eset, hogy gyermekekkel kereskedtek. Korábban például nagy vihart kavart, hogy egy nyugat-bengáli árvaház és anyaotthon babákat adott el gyermektelen pároknak. Egy gyermekért 100 és 200 ezer indiai rúpia közötti összeget kértek el.

De arra is felhívták a figyelmet, hogy előfordultak hasonló esetek másol is. Idén márciusban például egy drogfüggő ausztrál anyukát ítélt el a bíróság emberölés miatt, miután két gyermekét kilenc órára az autóban „felejtette”, akik a magas, 60 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet miatt életüket vesztették. Az ügy nagy felháborodást keltett, mert a nő már 2019-ben el akarta adni még meg sem született csecsemőjét egy telefonért, ennek ellenére a bíróság úgy találta, hogy alkalmas anyának.

Hivatalos adatok szerint 2021 óta 8 ezer gyermek lett emberkereskedelem áldozata, de a valós számok minden bizonnyal ennél jóval magasabbak. Emberi jogi szervezetek szerint leggyakrabban szexuális kizsákmányolás vagy kényszermunka miatt adják-veszik őket. A legsérülékenyebbek a társadalom perifériáján lévők, például migránsok vagy mélyszegénységben élők.

Borítókép: illusztráció. Körhintát újít fel egy férfi a vázról leszerelt falovak mellett a kelet-indiai Csennai nagyváros tengerpartján 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Idrisz Mohamed)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.