Ugyan a változatos, vitamindús étkezésre és az immunerősítésre érdemes már ősztől figyelni, most sem késő támogatni szervezetedet a vírusokkal folytatott harcban – olvasható a Midmegette cikkében.
Az immunrendszer egészsége
Az étrendből származó tápanyagok – beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és makrotápanyagokat, például a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat – szükségesek az immunsejtek termeléséhez és az általános immunrendszer egészségéhez. Igazából nem beszélhetünk immunerősítő étrendről, de a különféle vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása segíthet megelőzni a tápanyaghiányokat, amelyek az immunrendszer működésének csökkenéséhez vezethetnek.
A Mindmegette összegyűjtötte a hét legjobb és leghatásosabb vitamint:
Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer egészségéért
1. C-vitamin
A C-vitamin nagyon fontos az immunrendszer működéséhez és segíti a gyógyulást az influenzából, megfázásból – de valójában sokkal többet tesz ennél. Erőteljes antioxidáns, amely csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, illetve mivel szuper sejtregeneráló, a szervezet legnagyobb immunszervét, a bőrt is védi. Noha a narancs, a savanyú káposzta és kivi igazi C-vitamin-bomba, érdemes még a paradicsomot, a burgonyát, a piros kaliforniai paprikát és a grépfrútot is rendszeresen fogyasztani.
2. D-vitamin
A D-vitamin javítja az immunsejtek működését azáltal, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben és csökkenti a fertőzések kockázatát. Zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy fel tud oldódni zsírokban és olajokban, és raktározódhat a szervezet zsírszövetében és a májban. Legjobb forrása valójában nem egy élelmiszer, hanem a napfény: az egészséges szint fenntartása érdekében legalább napi 15 percet tölts napon. Az őszi–téli időszakban nálunk ez nem megoldható, ezért fontos, hogy ezt a vitamint pótoljuk – akár táplálék-kiegészítőkkel is. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a lazac, a D-vitaminnal dúsított narancslé, növényi italok, tej, gabonafélék, valamint a tonhal, a szardínia és a tojássárgája.
3. E-vitamin
Az E-vitamin egy másik zsírban oldódó vitamin, amely erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal segíti az immunsejtek termelését. Javíthatja a fehérvérsejtek működését, ezáltal segítve a fertőzésekkel szembeni védekezést. Fogyassza a következő élelmiszereket rendszeresen az immunrendszere erősítése érdekében: tojást, dióféléket, napraforgómagot, paprikát, spenótot, kelkáposztát, rukkolát.
A maradék négy vitamin leírását és további érdekességeket a Mindmegette.hu vonatkozó cikkében olvashatnak.
Bortókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)