Kiderült végre az igazság: ez a hét legjobb vitamin, ami segít távol tartani a vírusokat

Egyre több az influenzás beteg és sokan küzdenek náthával, felső légúti panaszokkal.

Forrás: Mindmegette.hu2025. 02. 03. 14:13
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a változatos, vitamindús étkezésre és az immunerősítésre érdemes már ősztől figyelni, most sem késő támogatni szervezetedet a vírusokkal folytatott harcban – olvasható a Midmegette cikkében.

Az immunrendszer egészsége

Az étrendből származó tápanyagok – beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és makrotápanyagokat, például a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat – szükségesek az immunsejtek termeléséhez és az általános immunrendszer egészségéhez. Igazából nem beszélhetünk immunerősítő étrendről, de a különféle vitaminok és ásványi anyagok fogyasztása segíthet megelőzni a tápanyaghiányokat, amelyek az immunrendszer működésének csökkenéséhez vezethetnek.

A Mindmegette összegyűjtötte a hét legjobb és leghatásosabb vitamint:

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszer egészségéért


1. C-vitamin

A C-vitamin nagyon fontos az immunrendszer működéséhez és segíti a gyógyulást az influenzából, megfázásból – de valójában sokkal többet tesz ennél. Erőteljes antioxidáns, amely csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, illetve mivel szuper sejtregeneráló, a szervezet legnagyobb immunszervét, a bőrt is védi. Noha a narancs, a savanyú káposzta és kivi igazi C-vitamin-bomba, érdemes még a paradicsomot, a burgonyát, a piros kaliforniai paprikát és a grépfrútot is rendszeresen fogyasztani.

2. D-vitamin

A D-vitamin javítja az immunsejtek működését azáltal, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben és csökkenti a fertőzések kockázatát. Zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy fel tud oldódni zsírokban és olajokban, és raktározódhat a szervezet zsírszövetében és a májban. Legjobb forrása valójában nem egy élelmiszer, hanem a napfény: az egészséges szint fenntartása érdekében legalább napi 15 percet tölts napon. Az őszi–téli időszakban nálunk ez nem megoldható, ezért fontos, hogy ezt a vitamint pótoljuk – akár táplálék-kiegészítőkkel is. A D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a lazac, a D-vitaminnal dúsított narancslé, növényi italok, tej, gabonafélék, valamint a tonhal, a szardínia és a tojássárgája.

3. E-vitamin

Az E-vitamin egy másik zsírban oldódó vitamin, amely erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal segíti az immunsejtek termelését. Javíthatja a fehérvérsejtek működését, ezáltal segítve a fertőzésekkel szembeni védekezést. Fogyassza a következő élelmiszereket rendszeresen az immunrendszere erősítése érdekében: tojást, dióféléket, napraforgómagot, paprikát, spenótot, kelkáposztát, rukkolát.

A maradék négy vitamin leírását és további érdekességeket a Mindmegette.hu vonatkozó cikkében olvashatnak.

Bortókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.