Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról

Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.

Forrás: Mindmegette2025. 05. 07. 17:39
Fotó: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat. Ám a mélyhűtött hús felolvadásához idő kell, ami nem mindig fér bele az ügymenetbe - ilyenkor jönnek különféle gyorsolvasztási módszerek, amelyek között van, ami csupán a húst teszi tönkre, de van, ami az egészségünkre is veszélyt jelenthet. A Mindmegette cikkéből sok minden kiderül.

hús, olvasztás
Fotó: Pexels.com

Bár a kedvenc hentesünknél, frissen vásárolt húsnál nincs jobb, azért a mélyhűtő adta lehetőségekkel mindannyian előszeretettel élünk. Van azonban pár módszer, ami jól hangzik, és valóban hatékonyan olvasztja fel a húst, de egyáltalán nem biztos, hogy jót tesz neki. Ezek a leggyakoribb fagyasztott hús kiolvasztási bakik!

Mosogatógépben

Igen, döbbenet, de van, aki mosogatógépben olvasztja a húst, köszönhetően a TikTokon elterjed, „trükkösnek” gondolt módszereknek. Ha így próbáljuk a fagyos húst felolvasztani, garantáltan elszaporodnak a baktériumok benne, amellett, hogy kívül biztosan megfő.

A konyhapulton

Szinte mindenki olvasztott már ki húst így, de az az igazság, hogy ez komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejt. Ez természetesen nem vonatkozik a friss húsra, amit a legtöbb szakács úgy készít, hogy előtte rövid ideig szobahőmérsékleten állni hagy. Ez idő alatt ugyanis nem fognak elszaporodni a baktériumok a húsban, ellenben ha hosszú órákig olvadozik, a fogyasztása nem biztonságos.

Hideg vízben, csomagolás nélkül

Bár a hús biztonságos kiolvasztásának egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módja a hideg vízbe helyezés, de csakis zárt, légmentesen záródó tasakban. Csomagolás nélkül ugyanis a mosogató körüli tárgyakat veszélyeztetjük: a baktériummal szennyezett vízcseppek beszennyezhetik a konyhát! A fagyasztott hús „mosása” amúgy is rossz ötlet, hiszen ez a művelet nem távolítja el a mikrobákat. 

A teljes cikket a Mindmegette oldalán olvashatják el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.