Nap mint nap fogyasztjuk anélkül, hogy sejtenénk: ez az édesítőszer akár komoly veszélyt is jelenthet. Bár sokan egészséges alternatívának tartják, egy friss kutatás szerint akár stroke kialakulásához is vezethet. A Mindmegette cikkéből kiderülnek a részletek.

Cukorbetegség, diéta, vagy csak életmódváltás miatt is sokan cserélik le a cukrot édesítőszerre. Ezzel alapvetően nincs is probléma, azonban úgy tűnik, hogy nem mindegy, melyik cukorpótlót választjuk. Az egyikről ugyanis kiderült, hogy növelheti a sztrók kialakulásnak esélyét.
Egyre több bizonyíték van arra, hogy sztrókot okozhat
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a cukormentes italok és élelmiszerek népszerűsége, főként azok körében, akik az egészségesebb életmódot választják. Azonban most amerikai kutatók figyelmeztetnek: az eritrit, amit sokan természetes, biztonságos édesítőszerként tartanak számon, megnövelheti a sztrók, a szívroham és akár a cukorbetegség kockázatát is.
Egyetlen ital elég a bajhoz
A Colorado Boulder Egyetem kutatása szerint már egyetlen italban található mennyiség is képes kedvezőtlen hatást gyakorolni az agy és az érrendszer működésére. A baj az, hogy nehéz kikerülni, ugyanis az eritrit (E968) gyakori összetevő az energiaitalokban, diétás nassolnivalókban és fehérjeszeletekben – vagyis sokan rendszeresen fogyasztják, gyakran anélkül, hogy tudnának róla.
A teljes cikket a Mindmegette.hu oldalon olvashatják el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)