Dinnyevásárláskor leginkább azt figyeljük, hogy megfelelően kong-e a kiválasztott darab. Azonban a görögdinnye esetében mást is meg kell vizsgálnunk, hogy elkerüljük a mérgezést. A Mindmegette megmutatja a titkot.

A görögdinnye a nyár egyik legkedveltebb frissítő gyümölcse, de csak akkor élvezhetjük biztonságosan, ha odafigyelünk a választásra. Egy kis tudatossággal megelőzhetjük a kellemetlen, sőt veszélyes egészségügyi következményeket. Mutatjuk, hogyan ismerhető fel, hogy túl sok nitrát található a dinnyében.
Mire figyeljünk vásárláskor?
A görögdinnye kiválasztásánál már a külső jegyek is árulkodóak lehetnek. Az egészséges dinnye héja egyenletes színű és sima tapintású. Ha dudorokat, deformitásokat vagy feltűnően vastag héjat látunk, az arra utalhat, hogy a gyümölcsöt mesterségesen „felpumpálták” – valószínűleg túl sok nitrátot tartalmaz.
Egyszerű otthoni teszt víz segítségével
Egy praktikus módszerrel könnyen ellenőrizhetjük, hogy a gyümölcs túl sok nitrátot tartalmaz-e: tegyünk egy kis darab héj nélküli dinnyét szobahőmérsékletű vízbe. Ha a víz néhány perc alatt élénk rózsaszínűvé válik, jobb, ha nem fogyasztjuk el a gyümölcsöt. A víz felszínén képződő hab szintén intő jel lehet.
A teljes cikket a Mindmegette.hu oldalon olvashatják el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels.com)