A nyári menük kihagyhatatlan eleme, amit sajnos nagyon könnyű elrontani. A kovászos uborka akkor a legfinomabb, ha roppanós, üde és enyhén savanykás, ám sokszor a végeredmény nagyon messze van ettől. A Mindmegette cikkéből kiderül, hogy mi lehet a gond.

A kovászolás alapvetően egyszerű eljárás, mégis sokan csalódnak az eredményben. Ha az uborka puha, szottyos vagy akár nyálkás lesz, annak mindig van oka. Érdemes végigmenni azokon a hibákon, amelyek az eredményezik, hogy az egyik legnépszerűbb nyári csemege, a kovászos uborka a komposztban végzi.
Kovászosuborka-bakik
1. Túl vastag, öreg uborkát választott
A kovászos uborka legfontosabb alapanyaga maga az uborka – mégpedig friss, zsenge, vékony héjú változatban. Az öregebb, vastagabb héjú példányok belül vizesebbek és kevésbé tömörek, így könnyebben ellágyulnak a kovászolás során. Mindig piacon vagy megbízható termelőtől vásároljon, és keressen szép, egyenes, közepes méretű darabokat.