A megelőző csapás magasiskolája: ötven éve kezdődött a hatnapos háború

Az 1967-es konfliktus a mai napig meghatározza a Közel-Kelet politikai viszonyait. Képgaléria.

Tóth Szabolcs Töhötöm
2017. 06. 05. 12:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évszázaddal ezelőtt robbant ki az a háború Izrael és szomszédjai között, amely mindösszesen hat napig tartott. Hatásai azonban a mai napig.

Ez a háború tulajdonképpen az 1948-as arab–izraeli háború vége óta érett. Akkor az arab országok erői súlyos, megalázó vereséget szenvedtek, és ez a következő években politikai értelemben is megrengette a térséget: az arab országokban katonai puccsok, társadalmi erjedés, forrongás volt tapasztalható, ennek egyik központi motívuma volt az 1948-as vereség miatti revans vágya.

A helyzetet azonban bonyolította, hogy időközben az Egyesült Államok és a Szovjetunió vezette szövetségi rendszerek között világméretű küzdelemmé vált a hidegháború, amelynek egyik fontos hadszínterévé vált a Közel-Kelet.

A térség arab országai közül Egyiptom, Jordánia, Szíria és Irak kezdett intenzív fegyverkezésbe (új fegyverrendszereiket a Szovjetuniótól szerezték be). 1967-re Izrael és szomszédai között gyakorlatilag alacsony intenzitású katonai konfliktus folyt: Szíriával tüzérségi párbajra, az akkor Jordániához tartozó ciszjordániai palesztin területek esetében pedig izraeli katonai benyomulásra, rajtaütésre is sor került. 

Bár Izrael arab ellenfelei a háború előestéjén tekintélyes arzenállal büszkélkedhettek (több mint félmilliós hadsereggel, 2500 tankkal, és majdnem ezer harci repülőgéppel rendelkeztek, miközben az 50 ezres izraeli hadsereg – amelyet 214 ezer kiképzett tartalékos egészített ki – csak 800 tankot és 300 repülőgépet tartott hadrendben) az egyiptomi és a szíriai haderőt is komoly, politikai természetű megosztottság gyengítette. Ráadásul 1967-ben Egyiptom legnagyobb harcértékű erőit a jemeni konfliktus kötötte le, igaz, az Egyesült Államok figyelme ebben az évben a térség iránt a vietnami háború eseményei miatt talán némileg mérsékeltebbnek volt mondható.

Az izraeli kormány az egyre feszültebbé váló helyzet és az arab országok haderő-összevonása, határain való felvonultatása miatt a megelőző csapás mellett döntött.

A BBC igen tömör összefoglalója alapján érdemes felvillantani a háború legfontosabb eseményeit.

Június 5.

Hajnalban az izraeli légierő először az egyiptomi, majd a jordániai, szíriai és iraki katonai repülőtereket bombázza, és a földön megsemmisíti az arab gépek háromnegyedét. Ezzel megteremti légi fölényét a következő napokra.

Íme a repülőterek ellen indított izraeli légicsapások a pilótafülkéből nézve az izraeli légierő korabeli felvételein:

Az izraeli szárazföldi haderő behatol a Sínai-félszigetre, és támadást intéz az egyiptomi csapatok ellen.

A jordán hadsereg Nyugat-Jeruzsálemet és más izraeli városokat kezdi támadni tüzérségével.

Június 6. 

Súlyos összecsapások az izraeli és a jordán erők között Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Június 7.

Izrael elfoglalja Jeruzsálem óvárosát a szent helyekkel együtt.

Június 8.

Délen az izraeli szárazföldi csapatok elérik a Szuezi-csatornát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Sínai-félszigetet elfoglalják Egyiptomtól.

Izrael elfoglalja Ciszjordániát. 300 000 palesztin menekül Jordániába.

Június 9.

Északon az izraeli erők benyomulnak a Golán-fennsíkra, amelyet majdnem teljesen elfoglalnak Szíriától.

Június 10.

Izrael további területeket foglal a Golán-fennsíkon. Tűzszünetet jelentenek be, amely egyben a háború végét is jelenti.

A háború legfontosabb, máig tartó öröksége, hogy Izrael megszálló országgá vált (a palesztin területeken). Jeruzsálem, Ciszjordánia és a Gázai-övezet kérdése, valamint a környező országokat politikailag is destabilizáló palesztin menekültáradat, a megszállt területeken épülő zsidó telepek azóta is feszítik a térséget. Így a hatnapos háború teremtette meg tulajdonképpen azt a status quót, amelyet – bár sok tekintetben jelentős politikai fejleményekkel járt (pl. a Sínai-félszigetet is újra birtokba vehette Egyiptom), érdemben az 1973-as arab–izraeli háború sem változtatott meg.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.