Száz éve vetették be először a gyilkos mustárgázt

Hiába tiltják a nemzetközi egyezmények, azóta is időről időre használnak tömegpusztító fegyvereket.

Pethő Tibor
2017. 07. 11. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ködös-hűvös hajnal uralkodott Ypres-nél, a lövészárkok felett éppen száz esztendeje, 1917. július 12-én. Aztán váratlanul különös felhő jelent meg az égbolton. A németek nem sokkal korábban lőtték fel a sárga kereszttel megjelölt rakétáikat, amelyek hatóanyaga, a mustárgáz folyadékból hamarosan légneművé alakult át. A sűrű, sárgászöld felhő hamarosan szétoszlott, a sátrakban vagy a szabadban, pokrócokba csavarva alvó katonák pedig ébredezni kezdtek. A levegő egyre fojtogatóbbá vált, sokan hányingerrel küszködtek. Az éles, elviselhetetlen mustárszag idővel mindent betöltött. Előbb a szemük, majd a bőrük kezdett viszketni, a mérgező anyag a ruhán, sőt a gumin is áthatolt. A végtagokon hatalmas hólyagok és dudorok keletkeztek, a bőr sok helyen levált, a látóidegek tönkrementek, a tüdő felmondta a szolgálatot. Az első, igazán nagy pusztítást végző vegyi támadásnak mintegy kétezer katona esett áldozatául még aznap, de egy éven belül tízezrek haltak bele a mérgezés szövődményeibe.

Talán említeni is felesleges, de a fulladást, illetve mérgezést okozó vegyi fegyverek használatát már 1899 óta tiltotta a hágai nemzetközi egyezmény. Ennek ellenére az első világháborúban minden gátlás nélkül vetették be a harcoló felek. Először nem is a németek: 1914 augusztusában a franciák próbálkoztak maró könnyezést okozó (egyébként nem halálos) brómecetsav-etilészterrel, ám a 26 milliméteres gránátokból elszivárgó anyag hamar elillant a levegőben, a németek észre sem vették, hogy vegyi támadás érte őket. Egyébként a britek sem, amikor 1914 októberében a németek próbálkoztak ellenük hasonlóval.

Az első sikeres modern vegyi támadást a németek intézték az antant erők ellen szintén Ypres térségében, több mint két évvel a brutális mustárgáz-attak előtt. 1915. április 22-én délután fél hatkor 5730 hordóból 168 tonna klórt engedtek szabadjára, a továbbiakat pedig a széljárásra bízták. Alig egy óra alatt a vegyület elérte a francia vonalakat, ahol mintegy hatezren haltak meg égési sérülésektől, fulladástól. A németek benyomultak a védtelenül hagyott lövészárkokba, ám a vízzel keveredő, sósavvá váló klórgázt ők sem bírták; visszavonulásra kényszerültek.

Az 1915-ös klórtámadást személyesen felügyelte a feltaláló vegyész, Fritz Haber. (Haber felesége, miután megtudta, mire használja férje a tudását, öngyilkos lett.) A britek Charles Howard Foulkes királyi hadmérnök vezetésével 5500 tartály klórgázzal készültek az ellencsapásra, amely a nagy előkészítés ellenére kudarcot vallott, ugyanis a szél visszafújta a vegyi anyagot a britekre. A németekkel ellentétben utóbb jóval tökéletesebb eljárást fejlesztettek ki a méreg célba juttatására. A feltalálójáról F. H. Livens századosról elnevezett egyméteres, földbe ásott fém vetőcső tartalmát a 14 kilós gáztartályt elektromos szikra segítségével indították. Az egykori szemtanú szerint amikor működésbe lépett, „tompa, vörös izzás futott végig a fronton, ameddig a szem ellátott, kissé megremegett a föld, és 2340 alattomos tartály repült az égbe, esetlenül pörögve röptükben, néha egymásnak ütközve. Húsz másodperccel később tömegével zuhantak a német állásokra, s röviddel ezután apró robbanások nyitották fel az acéltartályokat, ötven tonna folyékony foszgént szórva szét sötét felhőként. Livens, aki az össztüzet repülőgépről figyelte, megjegyezte, hogy a felhő olyan sűrű volt, hogy egészen Vimy és Bailleu falvakig látható volt.”

(Hogy mi az a foszgén, amivel a Livens-vetőcsöveket megtöltötték? Német találmány, a már említett Fritz Haber nevéhez kapcsolódik. Alattomos fegyver, ha nem a legalattomosabb. Belégzésekor irritálja a torkot, majd a tünetek akár napokra is elmúlhatnak. Amikor ismét megjelennek, hatalmas kínok között végeznek az áldozattal: a tüdő szövetei felbomlanak, amelyet vakulás, égető bőrfájdalmak kísérnek a halál beálltáig.)

Az újabb és újabb nemzetközi tilalmak ellenére – elegendő csupán az 1923-as genfi és az 1993-as átfogó Vegyifegyver-tiltalmi Egyezményre gondolnunk – e fegyverek bevetése máig kis túlzással szinte mindennapi jelenség. Csak a szíriai polgárháborúban bevetett vegyi anyagok 2011 óta mintegy félmillió ember halálát okozták. (Az Aszad-rezsim 2012-ben elismerte, hogy rendelkezik vegyi fegyverekkel, a bejelentésnek azonban igazán komoly következménye nem lett. A támadások elkövetőire nem sikerült egyértelműen rábizonyítani felelősségüket.)

Szíria készleten tartott mérgei között kiemelt szerepet játszik az éppen száz esztendeje először eredményesen bevetett, feltehetően legnagyobb mennyiségben rendelkezésükre álló mustárgáz. A szintén felhasznált cseppfolyós tabunt 1936-ban fedezte fel Gerhard Schrader. Hatására leáll a légzés és az emésztés, majd rövidesen a szívműködés is. Eddig leginkább az iraki–iráni háborúban vetették be a nyolcvanas években. A tabun rokona a szarin – ezzel szintén rendelkezik Szíria –, amely nem halálos mennyiségű adagban is komoly idegkárosodást okozhat. (Nyáladzás, hányás, izomrángás szerepel a tünetek között, súlyosabb esetben pedig ájulás és fulladás.) 2013. augusztus 21-én szinte bizonyosan szaringázt vetettek be civilek ellen Damaszkuszban, a halálos áldozatok száma meghaladta az ezret, de idén április 4-én is ezt használták katonák ellen Idlíb tartományban.

A negyedik, talán a legveszélyesebb méreg a VX harci gáz. Lassan párolgó borostyánszínű folyadék, ha az ellenszérumot rögtön beadják, tünetei semlegesíthetőek. Ha a légutakba bekerül, a halál szinte bizonyos. Legutoljára – jelenlegi ismereteink szerint legalábbis – 2015. augusztus 21-én vetette be az Iszlám Állam az Aleppó tartománybeli Mareában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.