A Magyar Népköztársaság forradalmi erői

Kádár János esete Szolnok munkásmozgalmi múltjával és az igaz szocialista ügy sikerre vitelének tervével.

Benedek Szabolcs
2017. 11. 04. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyerekkorom egyik zavarba ejtő emléke egy ma már nem létező emléktábla a Szolnok megyei tanács épületének aulájában. A rajta lévő felirat így szólt: „Történelmi tény, hogy a szorongatott Magyar Népköztársaság forradalmi erői 1956. november 4-én innen hirdették meg az ellentámadást a szocialista Magyarország győzelméért.” Az idézet Kádár Jánostól származott, és a felirat tanúsága szerint a táblát a Magyar Szocialista Munkáspárt újjáalakulása és a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulásának emlékére helyezte el az MSZMP Szolnok megyei bizottsága, valamint Szolnok megye tanácsa.

Azért ejtett zavarba a tábla, mert soha nem értettem, pontosan mit is takar a rajta olvasható szöveg. Az ’56-os forradalomról akkor még legfeljebb suttogva volt tanácsos beszélni (vagy inkább úgy se), szakirodalom pedig – a propagandakiadványokat leszámítva – idehaza nem létezett. Válaszokat tehát a kérdéseimre nem kaptam. A megszólalás tekintetében ugyanakkor akadtak néha kivételek. 1981. november 3-án például Szolnok megye Tanácsa ünnepi ülést tartott a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulásának 25. évfordulója kapcsán. Az eseményen részt vett Korom Mihály, az MSZMP Központi Bizottságának titkára, aki túl azon, hogy beszédet mondott, megkoszorúzta az említett emléktáblát, amiről a Szolnok Megyei Néplap másnapi száma fényképet is közölt. Az újság azt is tudatta, hogy „az ünnepségre a megyei tanács patinás épületében került sor, ugyanott, ahol negyedszázaddal ezelőtt íródott történelmünknek ez a lapja”.

Hogy a tábla mikor került a szolnoki megyeháza eklektikus stílusban emelt, jellegzetesen XIX. század végi épületének aulájába, azt nem sikerült kiderítenem – meglehet, éppen eme ünnepi ülésre időzítették, bár vannak, akiknek úgy rémlik, talán már korábban is ott volt (de az is lehet, hogy az emlékezetet keverik a mellette lévő, 1919-es emléktáblával). Az viszont biztos, hogy a szövegezés nem pontos, a Magyar Szocialista Munkáspárt legalábbis ezen a néven nem újjá-, hanem megalakult 1956 őszén. Talán ennél is nagyobb súllyal esik a latba, hogy félreértésre adott okot: az aulában elhelyezett emléktábla ugyanis azt sugallta, hogy a szolnoki megyeháza, illetve akkori nevén a Szolnok megyei Tanács épülete fontos helyszín volt Kádár hatalomra jutásának idején.

Bár egy időben azt is megkérdőjelezték, hogy járt-e egyáltalán Kádár ’56 novemberében Szolnokon. Mára többé-kevésbé konszenzus alakult ki akörül, hogy igen. Csak éppen valószínűleg a megyeházán nem járt, ugyanis ott állítólag senki nem látta. Nagy valószínűséggel az egyik szolnoki szovjet laktanyában volt elszállásolva – a másikból Konyev marsall irányította a forradalmat leverő Forgószél hadműveletet –, és noha tett egy rövid látogatást a helyi pártbizottság épületében, ezt leszámítva jobbára a szállásán várta, hogy elérkezzen az az idő, amikor páncélos járművel Budapestre viszik.

A megyeházával kapcsolatos félreértés keletkezése 13 évvel későbbre datálható. Kádár 1969. október 30-án látogatott újra Szolnokra, ahol a protokollnak megfelelően találkozott a helyi vezetőkkel, várost nézett, felkeresett két üzemet, és délután felszólalt a járműjavító vállalatnál rendezett munkásgyűlésen, ahová a korabeli sajtó meglepően őszinte beszámolója úgy szól: „különjáratok és menetrendszerű autóbuszok” hozták a résztvevőket, összesen mintegy 13-14 ezer főt. Kádár a helyi vezetők után lépett a szónoki emelvényre: megköszönte a meleg fogadtatást, majd ecsetelte Szolnok 1918–19-es munkásmozgalmi múltját. Ehhez kapcsolódva hangzott el a főtitkár szájából a Néplap másnapi tudósítása szerint az, hogy „az újabb időszakban is – csak a közelmúltat említve – a szorongatott Magyar Népköztársaság forradalmi erői 1956. november 4-én innen indították meg ellentámadásukat igaz szocialista ügyünkért”.

Feltehetően ez a mondat volt a forrása az emléktáblára kissé torzítottan felkerült idézetnek. A félreértés abból adódott, hogy míg Kádár az 1969-es beszédében az „innen” helyhatározót általában véve Szolnok városra értette, addig onnantól fogva, hogy a tábla az idézettel megjelent az aulában, mindenki konkrétan a megyeházára asszociált. Talán nemcsak a Néplap tudósítója, hanem a szervezők is úgy hitték 1981 novemberében, hogy történelmi helyen tartják az emlékülést. Öt évvel később már egy másik KB-titkár, Berecz János részvételével zajlott az évfordulós megemlékezés, megint csak a megyeházán, ahol – mint azt a Néplap 1986. november 5-ei száma is tényként közölte – „márványtábla is hirdeti, hogy a szorongatott Magyar Népköztársaság forradalmi erői innen hirdették meg az ellentámadást, harcukat a szocialista Magyarország győzelméért”.

A kommunista legendaképzésben ily módon szerepet játszó táblát a rendszerváltáskor eltávolították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.