Hazug vasárnap

November 4. a nap, amelynek következményeibe éppúgy belefér a hazug ígérgetés, mint a kemény megtorlás.

Pethő Tibor
2017. 11. 04. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisballa egy falusi kerítés mellett kezdett el beszélgetni a hozzá hasonló korú, nyugdíjas férfival. Banális dolgokról társalogtak. A banalitás esetükben persze látszat, szükséges udvariassági bevezető, hiszen a kezdetektől ott húzódtak közöttük a rokonszenv erővonalai. Azután is, hogy a dialógus történelmi kérdésekre terelődött, és nyilvánvalóvá vált: ötvenhatban ellentétes oldalon álltak. Marafkó László különös levegőjű kisregényének két hőse igazából véletlenül, a gyorsan pergő események viharában sodródott a barikád két oldalára. Kétségtelen, hogy Kisballa szívéhez közel állt az a miniatűr történelmi szerep, amelyet a forradalom botcsinálta katonájaként eljátszhatott, igaz, társa sem tartotta vállalhatatlannak, hogy a Köztársaság téren, a budapesti pártbizottság ostromakor a védők között tartózkodott. Sorsuk – utal rá sejtelmesen Marafkó szövege – mintha egy pillanatra találkozott volna ott a téren, fegyverropogás közben.

Kedélyes beszélgetésük, formálódó barátságuk szinte csodaszámba megy. 1956. november 4-e, vasárnap, a Vörös Hadsereg bevonulásának, egyben a Kádár-rendszer születésének napja olyan erőszakos cezúra a magyar történelemben, amely ezt a fajta társadalmi párbeszédet gyakorlatilag lehetetlenné tette. Ha a bolsevik megtorlás következetesebben dolgozik, Kisballára könnyen bitó várhatott volna, miközben társa (feltehetően amúgy is) a rezsim áldásait, de legalább a védelmét élvezhette.

Hogy november 4-e valóban a Magyarországot a reménytelenség zsákutcájába kényszerítő, mindannyiunkat megtörő új időszámítás kezdőpontja, arra vonatkozóan nemrégiben különös bizonyítékot találtam, amely nagyjából ugyanazt az ellentmondást hordozza, mint a Marafkó-kötet két kulcsfigurájának története. A hírhedt, a forradalmat besározó fehér könyv utolsó kötetét lapozgatva ismert arckép tűnik fel, az 1958 őszén kivégzett, 25 éves Galgóczi Zoltáné. A szerkesztő külön kiemeli, hogy „a Köztársaság téri gyilkosok egyikének” kézfején az „USA fia” tetoválás olvasható. Galgóczi vájárként dolgozott, apja, egy volt repülőgépgyári igazgató korán meghalt, anyja öngyilkos lett, ő pedig három kisegítő osztályt végzett. Ült lopásért, a forradalom alatt szabadult ki, és csatlakozott a fegyveresekhez. Hogy mit tett, mit nem tett a Köztársaság téren, ahol megsérült, az máig nem pontosan tisztázott.

Az összképet bizonyos fokig árnyalja egy nemrégiben kezembe akadt régi képes újság. Egyik lapján Nyugatról hazatért disszidenseket láthatunk, akik a szöveg szerint a Hazafias Népfront egyik klubhelyiségében mesélnek a tőkés országokban szerzett negatív tapasztalataikról, arról, miért akarnak – bízva a megígért amnesztiában – ismét a Magyar Népköztársaság hasznos polgárai lenni. A propagandafotó előterében jól felismerhetően Galgóczi Zoltán foglal helyet.

Mi ez? Szemfényvesztés? Valószínűleg igen. Történelmi-logikai kezdőpontja megint csak november 4-e. A nap, amelynek egyenes következményeibe éppúgy belefér a hazug ígérgetés, mint a kemény megtorlás, a propagandaelemként felhasználás megtért bárányként, nem sokkal később pedig szadista gyilkosként. Mi pedig idővel mindezeket kritika nélkül elhittük; elhisszük. A reménytelen viharos vasárnap olyan újfajta, szervezetünkből lassan kiürülő mérget cseppentett belénk, amelynek ellenszérumát máig nem sikerült megtalálnunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.