A goromba tábornok esete a Petőfi-szoborral

Történet arról, hogy a költői vérmérséklet nem minden esetben a katonaság felső vezetésének szája íze szerint való.

Benedek Szabolcs
2018. 03. 15. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország és egyben a világ legelső Petőfi-szobra Budapesten, a Duna-parton, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a költőről elnevezett téren áll. Számtalan rendezvényt, ünnepséget, megemlékezést és demonstrációt tartottak talapzata körül, de már az avatásáig vezető út sem volt mindennapi. A nehézségek azzal kezdődtek, hogy Pest-Buda első emlékszobra éppenséggel azt a Hentzi tábornokot ábrázolta, aki 1849 tavaszán Buda várát védte az ostromló honvédsereg ellen, aminek során halálos sebet kapott. Ennek fényében nem csoda, hogy hosszú évekbe telt, mire a Reményi Ede hegedűművésztől induló kezdeményezésre, miszerint Petőfi Sándor is szobrot kapjon a városban, a hatóságok rábólintottak. A kiegyezés után megváltozott politikai légkörben felgyorsultak az események, ám a szükséges pénz így is lassan gyűlt össze, a helyszín kijelölése körül is voltak viták, ráadásul a szobor elkészítésével megbízott Izsó Miklós, a kor neves szobrásza – hosszas előkészületek után, amelybe külföldi tanulmányutak, valamint a költő ugyancsak fiatalon elhunyt fia, Zoltán halotti maszkjának elkészítése is beletartozott – 1875-ben meghalt, így a művet tanítványa, Huszár Adolf készítette el, mesterének tervei alapján.

Az avatásra többszöri halasztás után 1882. október 15-én került sor. A ceremónia akkora lelkesedést váltott ki, hogy a Vasárnapi Újság például két egymást követő számában is beszámolt róla: főpolgármester, miniszterek, képviselők és más méltóságok jelentek meg az eseményen, még egy ódapályázatot is kiírtak, amit Endrődi Sándor nyert meg. A legnagyobb szenzációt azonban a Petőfit személyesen ismerő pályatárs, Jókai Mór beszéde jelentette, ennek is az a szakasza, amelyben az írófejedelem a költő egyik utolsó, Egy goromba tábornokhoz című versét is szóba hozta, megemlítve, hogy a közhiedelemmel ellentétben az nem Mészáros Lázár hadügyminiszterről szól – akit Petőfi egy másik, a Lenkei századát ünneplő költeményében támadott, és akivel személyes nézeteltérése is támadt. Nem ez volt az egyetlen hasonló eset a költő katonai pályafutása során. Két nappal a szoboravatás után a Nemzet című lapban a szabadságharc egy másik hőse, Klapka György személyes hangvételű cikkben ismerte be, hogy a goromba tábornok ő volt. Igaz, ez nem mindenki számára lehetett újdonság, hiszen amikor a vers Petőfi öccse, István jóvoltából a Budapesti Szemle 1874. március–áprilisi számában először megjelent, a Vasárnapi Újság rögtön megírta, hogy Klapkáról szól. Nyolc és fél évre rá, a szoboravatás apropóján a komáromi hős a Nemzetben részletesen is elmesélte, milyen konfliktusba keveredett 1849 májusában Petőfivel. Eszerint a költő megjelentetett egy meglehetősen neheztelő cikket Vécsey Károly honvédtábornokról, mire az akkor hadügyminiszteri posztot viselő Klapka magához hívatta a Debrecenben futárszolgálattal átutazó Petőfit, és felhívta figyelmét eljárásának helytelenségére, majd azzal bocsátotta el, hogy amennyiben nem tudja összeegyeztetni vérmérsékletét a katonai fegyelemmel, jobb, ha a lantot választja a kard helyett. Békítő szándékkal viszont másnapra baráti beszélgetésre hívta a költőt, aki maga helyett (már Szolnokról) egy sértő levelet küldött. Két héttel később, Buda visszavétele után találkoztak megint, és akkor Klapka feljebbvaló megsértésére hivatkozva lecsukatta a költőt, akit néhány órával később Görgei Artúr közbenjárására engedett szabadon.

A történetet Petőfi szemszögéből is ismerjük, aki levélben számolt be arról, hogy ő Bem József jóváhagyásával hozta le a Vécseyt parancsmegtagadás miatt elmarasztaló katonai iratot a Honvéd című lapban, ám Klapka ezt nemcsak számonkérte rajta, de egyenesen pökhendien bánt vele, ami után ő békeidőben párbajra hívta volna, ám hogy háborúban ne egymást, hanem az ellenséget kaszabolják, inkább távozik a hadsereg kötelékéből (a levél címzettje éppenséggel Petőfi imádott Bem apója, a költő május végén mondott le – immáron másodszor – katonai rangjáról).

Négy évvel a szobor avatása után Klapka az önéletrajzában elárulta, hogy bár 1849 májusában haditörvényszékkel fenyegette, voltaképpen esze ágában sem volt ilyen eljárás alá vonni a költőt. Inkább csak fegyelmezni akarta. Miután Görgeivel konzultáltak, szabadon bocsátotta, sőt kezet is fogott a költővel. Ezek után csodálkozva tapasztalta, hogy amaz ilyen hangvételű versben emlékezett meg róla. „De ha Petőfi még többet, tízszer többet írt volna is ellenem, és ha százszor megsértett volna is, a bámulat, melyet bennem művei keltettek, mindig megmarad bennem sértetlenül. S az érzelmektől áthatottan szórom én is két kézzel a babérlevelet arra az emlékoszlopra, melyet a hálás nemzet emelt az ő halhatatlan géniuszának” – írta még 1882. október 17-i cikkében Klapka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.