Ókori hűtőt tesztelnek a kutatók Svájcban

A Bázel melletti Augusta Rauricában érdekes föld alatti üregre bukkantak. A régészek már egy ideje vizsgálják.

Balogh Roland
2018. 04. 10. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép számmal akadnak olyan modern háztartási eszközök, amelyek nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket. Ilyen például a hűtőszekrény, amelynek hiánya sok mindenkinek okozna fejfájást. A ma használt technológia nagyjából egy évszázados, miközben azért előtte is volt élet. Sőt, olyannyira, hogy az élelmiszerek hűtésének problematikája a modern civilizáció hajnala óta kíséri az emberiséget.

Nem volt ez másképp az ókori rómaiak idejében sem. Noha a tartósítást – például a húsokét – leggyakrabban sózással oldották meg, bizonyos élelmiszerek, így az osztriga, a kagyló, egyes sajtok esetében a frissen tartás miatt is inkább a hűtést kellett valahogy megoldaniuk.

Az ókori technológia egyik megoldási lehetősége került nemrég elő a svájci Bázeltől húsz kilométerre, a Rajna partján fekvő egykori római város, Augusta Raurica területén. A régészek ugyanis egy olyan aknát tártak fel, amelynek falát kővel rakták ki, s amelyről azt sejtik, nem csak egyszerű pinceként, hanem jégveremként működött egykoron. (A szakemberek feltételezésüket arra alapozzák, hogy más lelőhelyekről ismert ókori „hűtőknél” is hasonló szigetelési megoldásokat alkalmaztak.) A Bázeli  Egyetem kutatócsoportja pedig immár a harmadik tesztet végzi el: mérik az akna hőmérsékletét, illetve azt is, meddig képes hűtő funkciót ellátni a hóval „kibélelt” föld alatti helyiség.

Ahogy arról a Local hírportál is beszámolt, a Peter-Andrew Schwarz vezette csapat első kísérlete nem hozta meg a várt eredményt. Amikor ugyanis csupán hóval töltötték fel az aknát, a hőmérséklet még a téli időszakban is mindig fagypont felett alakult. Második nekifutásra fokozatosan töltötték fel hóval, illetve jégtáblákkal a vermet, aminek már lett eredménye, ugyanis júniusig megmaradt a hó.

Ezúttal másik módszerre tesztelik az üreg funkcióját, ezt a technológiát a spanyol Mallorca szigetéről hozták el a kutatók, ott a nevater néven is ismert helyi jegesek fejlesztették ki és alkalmazták: a kulcsa a szalma. A verem alját 20-30 centiméteres rétegekben hóval és jéggel fedték be, a rétegek közé szalmát helyeztek, majd az elegyet sűrítették és tömörítették, jó keményre. Mint Schwarz még a kutatások megkezdésekor, tavaly a Basler Zeitungnak fogalmazott: ez a módszer Mallorcán működött, az elektromos hűtők kora előtt képesek voltak fagyasztani is az élelmiszereket a szigeten, akár a nyári hőségben is.

A kísérleti hűtőt a nagyközönség is láthatja, így meg lehet lesni, mennyire vált be a szalmás módszer. „A sikeres kísérlet ellenére sem jelenthetjük ki minden kétséget kizáróan, hogy az általunk feltárt verem egy ókori római hűtőház volt, viszont bebizonyítottuk, hogy arra is alkalmas lehetett egykoron” – jelentette ki a kutatást vezető Schwarz a minap a svájci SDA–ATS hírügynökségnek. A mostani teszt majd augusztusban zárul, akkorra a szakértők részletes kiértékelést is ígértek.

A Rajna alsó folyásánál, a Fekete-erdővel szemközt két kisebb folyó, az Ergolz és a Violen torkolata között elhelyezkedő várost közvetlenül Iulius Caesar halála körül – Kr. e. 44-ben – alapította Lucius Munatius Plancus, a nagy taktikus, túlélő politikus, akkor épp Gallia Comata tartomány helytartója. E tette ugyanis szerepel a sírfeliratán, ahogy az is, hogy a következő évben Lyon (Lugdunum) városát is ő alapítja.

A ma Svájc északi részén, Augst és Kaiseraugst közelében álló ókori települést Augustus császár alapítja újra, miután Kr. e. 15-ben elfoglalta végérvényesen az Alpok középső részét. Az első római császár neve így kapcsolódott a város elnevezéséhez, amelyet a helvétekkel rokon gall törzs, a Rauraci (Raurici) területén szerveztek meg, és Germania Superior provinciához tartozott. 1997–98-ban egyébként közös kiállítást rendeztek az óbudai Aquincumnak és Augusta Rauricának Élet a Római Birodalom két városában címmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.