Tavaly még csak a párommal jártuk le a lábunkat a kissé szervezetlennek és szétesőnek tűnő tákolmánysoron. Az ország tortáját akartuk megkóstolni. Az almás-mákosat, ha még emlékeznek ránk. Nem sikerült. Elkövettünk azt a balga hibát, hogy háromnegyed kilenckor próbáltunk meg kérni két szeletet a külön erre fenntartott, impozáns standon. A kedves, középkorú hölgy szemérmetlenül a szemembe röhögött, mondván, ó, már elfogyott. A rendezvény amúgy éjfélig volt meghirdetve. Hogy hol lehetne mégis venni, kérdeztem óvatlanul. Széles mosollyal érkezett a válasz: Pestlőrincen. Nem tudom, komolyan gondolta-e ezt, mindenesetre az „országtortákban” felettébb jártas cukrászdát azóta nagy ívben elkerülöm.
Idén a mindig utolsóként meghaló remény vitt ki ismét a Bem rakpartra. Meg a vágy, hogy külföldi vendégemnek – nevezzük Maiknak – elbüszkélkedjek a magyar gasztronómia különlegességeivel. Kétvállas vereség lett a vége. A Gasztrosétány ismét az aszfaltra vitt, de ez nem volt elég, Maik néhány naiv kérdéssel még meg is sorozott ott lenn.
Nem mondom, hogy a rendezvény nem fejlődött tavaly óta. Immáron Magyarország régiói szerint mutatták be a magyar termelők és a magyar konyha különlegességeit. Én már megszoktam, hogy a sátrak kicsik és a brazil favellákra emlékeztetnek. Kivéve néhány szemrevaló, saját járgányt, mert akadnak olyan vásározók, akik már rájöttek, hogy valami vonzó kiállító egységre van szükségük. Hát csináltak. Ahhoz is hozzászoktam, hogy bármelyik fesztiválra megyünk, a tematikától függetlenül Katlan Tóni kakasherepörköltjére és füstölt-főtt csülkére lehet alapozni. Előbbi Maiknak is feltűnt, utóbbi csak akkor, amikor a sokadik ugyanolyan katlanos pult előtt ballagtunk el. Azért ne legyünk igazságtalanok, az iparivá kinőtt fesztiválos kajáltatás remekművei mellett Tóninál akadt két-három régiós specialitás is.
Volt azért mangalica, sütve és kolbászba töltve, meg tepertő is. A Szolnoki Gulyásfesztivál aktivistái óriási üstben mutatták meg tudományukat. Nem maradt el az ökörsütés sem, amelyre a Máltai Szeretetszolgálatnál sorban állók részére nyílt a legjobb kilátás. Méz- és lekvárhegyek. Az ország fagylaltja. Aszalt gyümölcsökből és magvakból készült szenzációs édességek. A hollókőiek csörögefánkot készítettek.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!