Jól jártak a baromfisok, rekordösszeget utalt át számlájukra a kincstár

A kormány megemelte az állatjóléti támogatást, így idén összesen 14,4 milliárd forint jutott el az ágazat szereplőihez

Magyar Nemzet
2021. 12. 21. 14:45
Baromfiudvar kakas Biritz Ákos artista tanyája gazdasága Jászfényszaru 2021.05.15 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordösszeget fizetett ki a hazai baromfitartóknak idén a Magyar Államkincstár. Nagy István, agrárminiszter közölte: az ágazat szereplőinek nyújtott állatjóléti támogatások költségvetési keretét 2010 óta megháromszorozta a kormányzat. A többletforrások biztosításával 14,4 milliárd forint jutott el a baromfitartókhoz ebben az évben. 

A miniszter emlékeztetett, az ágazat szereplőinek nyújtott állatjóléti támogatások folyamatosan emelkedtek az elmúlt években. A 2010-ben még 4 milliárd forintos költségvetési keretet 2021-re már 12 milliárd forintra nőtt. A takarmányár robbanásra tekintettel az idei évben a kormány ezt az összeget további 2,4 milliárd forinttal egészítette ki. 

Az elmúlt évben hasonló nagyságrendű támogatást kaptak az érintettek, míg 2019-ben 12,8 milliárd forintot fizettek ki ezen a jogcímen a baromfitartóknak. Nagy István hangsúlyozta, a támogatási keret tehát kiemelkedően magas a baromfi állatjóléti támogatások esetében. Ugyanakkor az Agrárgazdasági Kutatóintézet statisztikai adatai alapján kacsából és libából is jóval többet vágtak le az idén, mint tavaly. A miniszter szerint, mivel az előző évhez képest jelentősen nőtt a víziszárnyas állomány hazánkban, ezért bár a teljes kifizetendő összeg nem csökkent a tavalyihoz képest, idén egy libára, illetve egy kacsára – a magasabb létszám miatt – kevesebb támogatás jutott.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.