Ezt az egytálételt édesanyámtól tanultam. Egyetemista koromban, később fiatal felnőttként igen gyakran előfordult, hogy a barátaimmal egy-egy hétvégére elvonultunk valahova vidékre, tarokkozni. „Ottalvós” jelleggel. Anyám sokszor kérdezte, hogy „hát enni mit fogtok, kisfiam„? Mondtam neki, majd csak lesz valahogy, mama, akinek az isten bárányt adott, legelőt is ad hozzá, de ő nem érte be ennyivel, meg-megesett, hogy betett egy tízliteres fazék pásztortarhonyát a csomagtartóba, hogy ”aztán éhen ne haljatok nekem, kisfiam„! El is fogyott minden alkalommal, gyakran nem is volt elég ...
Amikor főzni kezdtem, többször elgondolkodtam ezen a pásztortarhonyán, érdekelt volna a genezise. Kérdezgettem volt nagyanyámat, aki azt állította, hogy ő az édesanyjától tanulta, pontosan ebben a formában (meg is leltem a rám hagyott dédi-féle receptkönyvben), minden alkalommal hozzátéve, hogy a dédi nem szeretett ilyet csinálni, mert „pripravás” étel. Ez utóbbi egy tót vendégszó a (felvidéki) magyarban, annyit tesz, hogy pepecselő munka, sok előkészület kell hozzá (pripraviť = készít, készül). Dédanyám a Felvidéken élt, részben tót nyelvi közösségben, ha nem is kétnyelvűen, de mindenképpen igen sok vendégszóval. Ez mindösszesen annyit eredményez, hogy a pásztortarhonya, neve dacára, nem pásztorétel, még csak nem is népi. A Felvidéken nem volt nagyállattartó pásztorkodás, és kötve hiszem, hogy a ridegpásztornak házi eltett lecsója lett volna bármikor. Disznóhús is jóval ritkábban kerül az asztalra, mint a történelmi haza más vidékein. Nagyon valószínű ennélfogva, hogy a pásztortarhonyát egy fantáziadús háziasszony „találta fel” valamikor az 1800-as évek végén.
Tényleg elég pripravás fogás. Külön-külön készítendők a hozzávalók: úgymint tarhonya, pörkölt, dinsztelt gomba, lecsó. [A lecsó alatt az év túlnyomó részében persze nem friss lecsó értendő, hanem befőttként eltett. Önmagában a lecsó nyilván túl értékes ahhoz – szerintem nemzeti kincs – hogy eltett formában együk, azt kiváló kerti zöldségből, vadonat-frissen kell készíteni, nyáron, amikor van paprika-paradicsom (erről majd máskor részletesen). A tarhonyába viszont egészen nyugodtan bele lehet keverni az eltett változatot is, akár ilyentájt, télen is.]
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!