Két, nyár végén - ősz elején készíthető mártásféleségről lesz szó, az egyik paradicsomból, a másik szilvából készül. A szezonalitáson, illetve az elkészítés technikáján kívül más nem nagyon köti össze őket, egészen eltérő az ízvilág, a konzisztencia és a felhasználási mód.
Az egyiket nevezzük jobb híján paradicsom-szósznak. Nagyon emlékeztet a salsára, de ez egy magyar recept, magyar condiment, amannál kevésbé fűszeres, és főleg kevésbé egzotikusan. Mi alapvetően két dologra szoktuk használni. Egyrészt dipnek (magyarul mártogatósnak, de ezt a szót valamiért nem szeretem), azaz rósejbnit, tortillachipszet tunkolunk bele, és azt ropogtatjuk, míg a fiam neofita mód a Barcelonának és a Dortmundnak drukkol, én pedig jó konziként a Real Madridnak és a Bayern Münchennek - góloknál, tizenegyeseknél célszerű figyelni, melyik bútordarabra röppen a piros folt :) A másik eset, mikor a feleségem házi pizzát süt. (Igazából jobban hasonlít a langallóra mint a pizzára.) Sütés előtt a langallókat szokta megkenni ezzel a szósszal, és aztán rakja rá a sonkát, hagymát, halat, egyéb feltétet. Nagyon-nagyon finom, sokkal jobb, mint bármely, boltokban erre a célra kapható mártás. Másfél óra munka, és egész évre megvan az alapanyag, szerintem nagyon megéri belevágni.
A másiknak még jobb híján sem találok magyar nevet. Ehhez hasonló, erre emlékeztető kiegészítők alkalmazása igen régi hagyomány a hazában, ma is sokan szeretik a savanykás lekvárt, lekváralapú szószt a vörös húsok, elsősorban vad mellé. (Persze öntetnek vagy condimentnek, nem köretnek.) Legjobb a házi áfonya, ribizli, hecsedli (bolti lekvárt tisztességes ember nem eszik, szerintem) - de ezekhez nem minden nap lehet jó minőségben hozzájutni, főleg áfonyához nem. Mi többek közt savanykás szilvából szoktunk elálló, bármikor elővehető "szószt" csinálni. Ha nem a betű szerinti definíciót nézzük, hanem a dolog lényegét, akkor ez tulajdonképpen egy chutney. A szót úgy ejtjük, hogy 'csatni', angol közvetítéssel az indiai konyhából származik, és darabosra hagyott, főzéssel készített, igen fűszeres, zöldség, vagy, még inkább, gyümölcs-alapú ételkiegészítőt jelent. A mangóchutney például világhírű. Itt sok mindent meg lehet tudni róla. Másfél óra alatt el lehet készíteni, eltehető, bármikor elővehető, egy évig biztosan eláll, mert ennyit már próbáltam. Persze legtöbbször nem bírja ki a következő szilvaszezonig, mi elég sok vadat eszünk, ahhoz, mondom, nagyon illik. Kisebb gyereknek nem javaslom, nagyon fűszeres.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!