A fenti mondatot az Országh Pál néven született, és Pavol Orsag-Hviezdoslav néven híressé vált költő kapta nyers válaszként egy bírálásra beküldött versére, a legenda szerint Ady Endrétől. (Ady szerzősége szerintem kronológiai okok miatt erősen kétséges, bár a stílus tényleg rá vall.) A bántó szándék nehezen tagadható, ugyanakkor van igazságmagva a mondatnak: Liptóból, azaz a Felvidékről valóban jó túrót vár az ember! Brindzának is mondják, friss, csípőskés juhtúró. Többek között evvel készül az ételcsoport, amiről a postban szó lesz: magyarul általánosan sztrapacskának hívják.
Ha nem akarunk abba a hibába esni, amibe az ótátrafüredi nagyvendéglő, hogy segedínsky gulášnak, azaz szegedi pörköltnek kereszteltek valamit, aminek a világon semmi köze nincs a magyar konyhához, némileg félrevezetve ezzel a tájékozatlanabb nagyérdeműt, célszerű egy kicsit elmélyedni a témában.
Az az étel, amit magyarul sztrapacskának hívunk, egy hamisítatlan népi fogás a Felvidékről. Évszázados szláv gyökerei tagadhatatlanok, de magyar (német, gorál, kisorosz) etnikumúak, és magukat magyarnak (németnek stb.) vallók is kultiválták, kultiválják napjainkig. Én is nagyon szeretem, éveken át jártunk Péter barátommal Zólyom mellé egy kisvendéglőbe sztrapacskázni (fejenként mindig három adag, közmeglepetést keltve :) Legalább ötvenszer ettem a határon túl, és igen sokszor odahaza is: édesanyám Nógrád megyei, ugyanúgy készítem, ahogy ők odahaza készítették volt.
Gyökereit tekintve tulajdonképpen két különböző ételről beszélünk. Az egyiknél a krumplinokedlit tejfölös juhtúróval keverik, és szalonnazsírral, -pörccel locsolják. Ennek neve északi szomszédainknál halušky. Halušky s bryndzem, avagy bryndzové halušky. (Halušky megfelel a magyar galuskának, szláv kölcsönzés.)
A másik étel szintén krumpligaluska, és szintén kap szalonnát, de nem kerül bele brindza, helyette párolt káposztával (és esetleg sült kolbász-szeletekkel) dúsítják. Ez tótul kapustové strapačky. (A szó eredete a strapatý, ami torzonborzat, kócost, kvázi lestrapáltat jelent – mármint hogy kócosnak tűnik a galuska a káposztaszálaktól.)
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!