Húsgombóc paradicsommártásban, maffiózó módra

Ha kitör a háború, és matracra kell vonulni, a család férfitagjainak nem adhatunk gyorsételt, mert könnyen ráfázik az ember. Tanuljuk meg inkább Peter Clemenzától, hogyan készül a maffiózó-ebéd!

nyokki
2013. 02. 05. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

azaz szicíliai módra készült húsgombócos-paradicsommártásos tészta. A Keresztapa-sorozat első részében történik, nyilván sokan emlékeznek rá, hogy a család összes férfitagja a maffiaháború kitörésekor „matracra vonul”, azaz bezárkózik a lakásba, míg tisztul a levegő. Maguk csinálnak mindent, nyilván a főzést is. Sok-sok évvel ezelőtt láttam először a filmet, már akkor is érdeklődve néztem, izgatta a fantáziámat a dolog, gondoltam, amit ez a dagadt digó a hasonszőrű haverjainak főz, az csak kiváló lehet, ki kéne próbálni. Később találtam receptet, átolvasgattam, és összehasonlítottam azzal, ami a filmben elhangzik, a kövér Clemenza mondja főzés közben Michael Corleonénak, fordítom: "Hé, kölyök, gyere csak ide, tanulj kicsit. Mit lehessen tudni, lehet, egyszer majd neked kell húsz férfira főzni. Egy kis olajjal kezdünk, megpirítjuk benne a fokhagymát. Aztán rádobjuk a paradicsomot meg a sűrített paradicsomot, ezt is pirítjuk, vigyázni kell, hogy oda ne kapjon. Fel kell forralni, és mehet bele a kolbász meg a húsgombóc, figyeled? ... Meg egy kis bor. Meg egy kis cukor, ez a trükkje." - Hát így.

A mártáshoz kell 4-5 gerezd fokhagyma, fél deci jó minőségű olívaolaj (lásd a gazpachóról szóló postot ), 2 doboz paradicsomkonzerv plusz két evőkanál sűrített paradicsom, egy evőkanál oregano, csipetnyi csípős pirospaprika-por, egy evőkanál cukor (esetleg kicsit több), egy deci könnyű, száraz vörösbor (Chiantit szerettem volna, de a képen látható chilei Merlot is remekül bevált), pohár víz (1.5 - 2 dl), só-bors, és a végére egy marék friss bazsalikom. A fokhagymát hajszálvékonyra vágjuk, kicsit megpirítjuk az olajon (lábasban, akár Clemenza!), utána mehet bele minden, kivéve a bazsalikomot. Felforrás után fél óra bugyogás kis lángon, ez alatt be kell sűrűsödnie kellően. Kóstolás, só-bors ha kell, lehúzzuk a lángról.

A gombóchoz szükséges 1 zsemle vagy kifli szikkadtan (3 napos, mondjuk), ezt beáztatjuk. Kell továbbá 1 csokor petrezselyem középfinomra aprítva, 6-7 deka olasz keménysajt (parmezán, vagy valamilyen Grana, ezen nem szabad spórolni!) 5 deka mazsola, 5 deka fenyőmag, egy evőkanál majoránna, 2 tojás, 2-3 evőkanál friss zsemlemorzsa, só-bors. És persze fél kiló - kétszer átdarált - marhahús. A képen nyak. Előbb kicsi serpenyőben óvatosan-lassan megpirítjuk a fenyőmagot, majd a hús kivételével mindent nagyon alaposan lekutterezünk. Inkább tartson tovább, de a fenyőmag és a mazsola ne maradjon egyben, az csúf dolog. Ha ez megvan, összedolgozzuk a hússal, jobb kézzel mint géppel, jobban érzi az ember a konzisztenciát. Kicsit állni hagyjuk, hogy a tojás összefogja, és gombócot gyúrunk belőle. A képen 19, ha az embernek az enyémnél jobb a szemmértéke, kijön a recept szerinti húsz.

Ha minden elő van készítve, a gombócokat lassú tűzön kisütjük. Nagyobb serpenyőben, másfél centi olajban, mondjuk. Ha kész, le kell csöpögtetni-szárogatni, hogy ne maradjon olajos. Mikor mindez megvan, a gombócokat belerakjuk a mártásba, ismét felforraljuk, 5-10 perc alatt összefőzzük, és tálalás előtt öt perccel belevágjuk a bazsalikomot. Ezt azért így, mert ennek a fűszernövénynek átható aromája van, és nem akarjuk, hogy mindent lefedjen. Mellé tetszés szerinti tészta, én a gyerekek kedvéért spagettit főztem, lehet tálalni.

Nagyon erős ízű, markáns, vagy ahogy egy régi kollégiumi szobatársam mondta volt, igazi "konkrét étel". Rettentő finom. A fiam annyit evett belőle, mint Clemenza és Sonny együttvéve, oda kell majd néznem a gyerekre, nehogy caporegime legyen belőle :)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.