Talán öt éve történt, hogy megvettem a már többször hivatkozott Anthony Bourdain A francia bisztrókonyha c. kötetét. Alaposan elolvastam, és elhatároztam, hogy végigfőzöm, lapról-lapra, csak azon recepteket hagyom ki, aminél a hozzávalókhoz végképp nem tudok idehaza hozzájutni (főleg a tengeri részben van ilyen, meg néhány húsféle, tekintve hogy mi másképp bontjuk a birkát és marhát mint akár a franciák akár az amerikaiak.) Így is lett.
Első óra, első lecke: soupe au pistou, azaz a délfrancia zöldségleves. Aszongya Bourdain mester, hogy ehhez a zöldséges bableveshez a lehető legjobb a francia tarbais-bab. Ezt megelőzően sosem hallottam róla, utánanéztem. Magyarul egyetlen értékelhető találatot adott a gugli, Molnár B. Tamás állítja egyik cikkében, hogy a Tarbais a babok Rolls Royce-a. Ennyi nekem elég is volt. Két napig telefonálgattam, nézelődtem, érdeklődtem, s arra a következtetésre kellett jutnom, hogy ez a babfajta nem kapható itthon. Megrendeltem a neten: egy hét alatt ideért Franciaországból. Alig hétszer annyiba került, mint a normál fehérbab a Csarnokban, igaz, küldtek mellé miniatűr receptfüzetet is. A családom úgy vélekedett, hogy tuti nem vagyok normális. :)
Minden hozzávaló megérkezvén, hozzá lehet látni a munkához. Előbb a névadó alapanyagról: biztosan sokan ismerik a pestót, a liguri olaszok egyik kedvelt, az elmúlt években konzerv formában már idehaza is kapható krémjét. Ventimigliánál jobbra fordul az ember, nyugat felé megy húsz mérföldet, és onnantól már pistou a neve, ez a délfrancia változat. Annyiban különbözik az olasztól, hogy ebbe nem kerül bele fenyőmag. Ettől eltekintve ugyanolyan: bazsalikomot és fokhagymát törnek együtt pépesre, olívaolajjal készítenek emulziót, és belekevernek annyi reszelt keménysajtot, amennyi felvesz. Lásd a leadképet.
A leveshez szükséges a már említett Tarbais-bab 25 deka, továbbá két kisebb cukkini (a szivacsos részt el kell távolítani), kábé 15 deka édeskés sütőtök, egy édeskömény, egy normál vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, két póré, nettó fél kiló hámozott és kimagozott paradicsom (a képen 65 deka, még egészben), valamennyi lúdgége- vagy egyéb kisebb csavart száraztészta, egy bouquet garni, só-bors. (Ebbe a bukéba a következők kerültek: petrezselyem, aranyoregano, kakukkfű, egy vékony szál lestyán - de persze lehet másképp is, némileg ízlés dolga.)